Varhelji: Srbija otvara dva klastera ove godine, politika proširenja EU ostaje u fokusu

15.07.2021

12:44 >> 12:58

0

Srbija igra ključnu ulogu u regionu i Evropi, poručio je Oliver Varheji

Varhelji: Srbija otvara dva klastera ove godine, politika proširenja EU ostaje u fokusu
Copyright Skup "Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu", Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji poručio je danas da politika proširenja EU ostaje u centru aktivnosti Komisije, što za Srbiju znači, kako je naveo, otvaranje dva klastera već tokom ove godine.

Varhelji je u poruci pročitanoj na konferenciji o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji, pod nazivom “Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu”, naveo da Srbija igra ključnu ulogu u regionu i Evropi.

Prema njegovim rečima, za EU Zapadni Balkan je jedan od najvećih prioriteta, što je jasno pokazano tokom pandemije virusa korona, kada je Unija obezbedila paket pomoći od 3,3 milijarde evra za region u poslednjih 20 godina.

Oliver Varhelji govori na skupu “Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu”, Tanjug/Dragan Kujundžić

Varhelji je najavio da će EU pružati podršku i za dugoročni oporavak i u tom smislu podsetio da je izrađen Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan u vrednosti od 30 milijardi evra.

-Taj plan pokazuje kako zajedno možemo transformisati region i obezbediti da on izađe jači iz ove krize, poručio je Varheji i dodao da će Srbija biti glavni korisnik tog plana sa velikim projektima u oblasti povezivanja.

Kako je naveo, to dolazi kao dodatna podrška na gotovo pet milijardi evra bespovratne pomoći koju je Srbija primila tokom proteklih godina.

-Novi zamajac, koji je definisan revidiranim okvirom politike proširenja i Ekonomskim i investicionim planom, otvara značajne prilike za Srbiju. Treba da iskoristite te prilike, pri čemu možete računati na to da će vam Komisija pružati podršku u ovom procesu, kazao je Varhelji.

Konferenciju “Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu” organizuje Ministarstvo za evropske integracije, a u uvodnom delu obratio se onlajn i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić: IPA fondovi važni za ubrzanje reformi

Predsednik Srbije je poručio da je finansijska podrška EU kroz pretpristupne fondove značajna jer se ta sredstva koriste kako bi se ubrzale reforme i došlo do konačnog cilja – punopravnog članstva u EU, a time i do kvaliteta života građana Srbije koji važe i za građane EU.

Vučić je kazao da Srbija ceni svaki evro koji je došao u našu zemlju iz Evropske Unije dodajući da smatra da smo se do sada odgovorno ponašali prema toj pomoći koja nam je na raspolaganju kao zemlji koja je u procesu pristupanja.

-Pred Srbijom je u odnosu na sedmogodišnji budžetski period veliki zadatak, da obimna finansijska sredstva iskoristimo što je moguće bolje, da spremimo projekte da budu podrška našim reformskim aktivnostima i da tako doprinesu ravnomernijem razvoju naše zemlje, kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić govori na skupu “Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu”, Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, pregovori o članstvu i reforme koje se sprovode u okviru tih pregovora značajan su zamajac našem ekonomskom i društvenom napretku, ali su i uslov za dalji održiv razvoj i razvoj u celini.

Kako kaže, dužan je da se stara o pitanjima održivog razvoja svih građana iz svih delova Srbije na jednak način.

Skrenuo je pažnju na rezultate IPA 2 koja je obuhvatila finansijsku perspektivu od 2014. do 2020. godine i naveo da je EU naš najveći donator sa više od 3 milijarde evra bespovratne pomoći.

Predsednik kaže da se u Srbiji sprovode reforme u svim najvažnijim oblastima, kao što su vladavina prava, energetika, poljoprivreda, infrastruktura…

Joksimović: IPA fondovi EU poboljšavaju kvalitet građana

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je korišćenje pretpristupnih fondova EU važno za evrointegracije naše zemlje s obzirom da novac koji Srbija koristi iz tih fondova se ulaže u konkretne projekte koji poboljšavaju kvalitet života građana.

Joksimović je na konferenciji istakla da IPA 3 pretpristupni fond za period od 2021 do 2027 godine ima za cilj da smanji razlike između zemalja regiona Zapadnog Balkana koji bi trebalo da u jednom trenutku postane deo EU.

Jadranka Joksimović govori na skupu “Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu”, Tanjug/Dragan Kujundžić

U skladu sa novom metodologijom, kako je navela Joskimović, restrukturirano je i Ministarstvo za evropske integracije i tim za podršku pregovorima i koordinaciju za vođenje pregovora u skladu sa novom metodologijom.

-Svakako ne kaskamo i ići ćemo u korak sa onim što su najviše politike EU danas, a svakako među njima je vladavina prava, ali i zeleni dogovor, digitalizacija i održiva povezanost, kazala je.

Navodi da je učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija na današnjoj konferenciji od izuzetne važnosti jer pokazuje daa je Srbija i u praksi primenila novu metodologiju.

Podsetila je na konkretne projekte realizovane iz IPA 2 fondova, kao što su iz energetike i životne sredine.

Jadranka Joksimović govori na skupu “Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu”, Tanjug/Dragan Kujundžić

-To nije novac koji je otišao u nevidljive projekte, to je nešto što oseća svaki građanin Srbije na bilo kom mestu da živi, da li je to proširenje kanalizacione mreže, da li su to lokalni putevi, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, da li je to široko pojasni internet… To su stvari koje na dnevnom nivou znače za kvalitet života naših građana i postizanja ciljeva održivog razvoja kroz sprovođenje zelene agende, evropske integracije i korišćenje predpristupnih fondova, kazala je Joksimović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike