Objavljena agenda sastanka u Briselu, prvo se obraća Borelj, posle dijaloga Lajčak

18.07.2021

13:03

0

U Briselu poručuju da se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ”fokusiraju na napredak učinjen do sada” i da se dogovore oko sledećih koraka

Objavljena agenda sastanka u Briselu, prvo se obraća Borelj, posle dijaloga Lajčak
Copyright Aleksandar Vučić, Printscreen/EEAS

Predsednik Srbije, Aleksandar Vičić i premijer privremenih institucija Kosova, Aljbin Kurti, sastaju se sutra u Briselu na novoj rundi dijaloga Beogrda i Priština na visokom političkom nivou.

Nova runda razgovora u Briselu predviđeno je da počne u 14 časova bilateralnim sastancima dve strane sa EU posrednicima.

Glavni EU posrednik u dijalogu Beograda i Prištine i šef diplomatije EU, Žozep Borelj, pred početak i ovog sastanka obratiće se medijima video porukom u kojoj će izneti očekivanja od razgovora.

pročitajte još

Iz Evropske službe za spoljne poslove najavili su da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak kao drugi domaćin sastanka u Briselu, oko 18 časova takođe video porukom sumirati rezultate razgovora.

U Briselu poručuju da se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ”fokusiraju na napredak učinjen do sada” i da se dogovore oko sledećih koraka u dijalogu i naglašavaju da je EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanaka predstavnika dve strane uz ocenu da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma “proces koji traje”.

-Važno je da se proces nastavlja i da nema nazadovanja, poruka je EU pred ovaj sastanak, a u diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da i Beograd i Priština, i pored suprototstavljenih stavova i retorike, “znaju da moraju da idu ka kompromisu i rešenju”.

Medutim, kada je reč o očekivanjima od ovog susreta analitičari u Srbiji, ali i Prištini ne očekuju nikakav značajan pomak u pregovorima, i smatraju da je Briselu najvažnije da održi dinamiku dijaloga, a da obe strane stoje čvrsto na svojim zahtevima.

Posle prvog sastanka Vučića i Kurtija održanog 15. juna u Briselu, predsednik Srbije je ocenio da se sa Kurtijem nije složio ”apsolutno ni oko čega”, a na prvom mestu oko zahteva Kurtija za priznanjem nazavisnosti Kosova.

pročitajte još

On pred novi sastanak u Briselu gde Srbija zahteva primenu dogovora o formiranju zajednice srpskih opština, poručuje će nastaviti da insistira na očuvanju državnih interesa Srbije , ocenjuje da je napredak u dijalogu neophodan, ali i dodaje da ne zna da li je moguć.

-Što se Brisela tiče idemo u najboljoj veri, da razgovaramo i rešavamo konkretne probleme od nestalih lica pa do svega ostalog, poručio je Vučić.

Iz kabineta Aljbina Kurtija pri tom, pred sutrašnji sastanak u Briselu, poručuju da će Kurti nastaviti da insistira na predlozima koje je predstavio na prvom sastanku, a među kojima su pitanja nestalih lica, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, uspostavljanje Nacionalnog veća Srba na Kosovu i smena Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

Odgovor na to da li je moguć neki ozbiljniji pomak u razgovorima sutra u Briselu i sa kakvom voljom za dijalog i konstruktivan razgovor tamo ide na taj susret delegacija Prištine možda treba čitati u porukama koje stižu sa te adrese svakodnevno, a najnovija je današnja zabrana Veljku Odaloviću da uđe na KiM, gde je u Velikoj Hoči trebalo da prisustvuje obeležavanju 23. godišnjice od masovnog kidnapovanja i ubistva Srba u Orahovcu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike