Novi incident na KiM: Kad mržnja prevagne, pa preteći grafit osvane ispred škole

18.07.2021

12:21 >> 12:26

0

Ovaj čin je uneo nemir i strah među žitelje kosovsko-metohijskog sela

Novi incident na KiM: Kad mržnja prevagne, pa preteći grafit osvane ispred škole
Copyright Kancelarija za KiM

Najnoviji incident zabeležen je na Kosovu i Metohiji.

Na putu, u blizini škole i crkve u selu Binač, nacrtan je grafit koji šalje jasnu poruku Srbima koji tu žive – UČK.

Kancelarija za KiM

Ovaj čin je uneo nemir i strah među žitelje kosovsko-metohijskog sela, a dodatno otežava činjenica da su u julu znatno učestali napade na Srbe i njihovu imovinu.

Na Vidovdan je zabeležen incident kada je kosovska policija pretresala monahinju, te uhapsila Ristu Jovanovića na Gazimestanu. Potom je ukradena i spaljena zastava SPC koja se vijorila na ulazu u Gračanicu.

Dečak Nikola Perić (13) pretučen je u selu Gojbulja nadomak Vučitrna, posle čega je proveo dva dana na lečenju u Severnoj Mitrovici. Prilikom posete jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici Dragici Gašić, Vuksanu Gojkoviću su izbušene gume i skinute novopazarske tablice na automobilu. Gojković pomaže Dragici u nameri da nastavi svoj život u rodnom gradu, nakon više od 20 godina raseljeništva.

Tabla, kojom se iz pravca Gnjilana obeležava ulaz u Gračanicu je prefarbana, dok je na drugoj tabli za izlaz crni sprej nanet samo preko natpisa na srpskom jeziku. Nepoznati napadači pretukli su u Klini Ranka Bacića, starog 67 godina, koji je sa povredama lica i ruku hitno prebačen u bolnicu u Peći.

pročitajte još

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou kaže da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu pre svega insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) zato što je to “duša” Briselskog sporazuma i temelj oko koga je razvijen dijalog i ostali potpisani sporazumi.

-Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa, rekao je Petković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike