Petković pred dijalog Beograda i Prištine: Vučić će insistirati na formiranju ZSO

18.07.2021

11:18

0

Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa

Petković pred dijalog Beograda i Prištine: Vučić će insistirati na formiranju ZSO
Copyright Petar Petković u Briselu, Kancelarija za KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Briselu pre svega insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) zato što je to “duša” Briselskog sporazuma i temelj oko koga je razvijen dijalog i ostali potpisani sporazumi, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

-Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa, rekao je Petković novinarima u Beogradu gde je na Orlovačkom groblju prisustvovao parastosu ubijenim i otetim Srbima u Orahovcu na KiM pre 23 godine.

Petković, koji će u ponedeljak biti u Briselu kao član delegacije Beograda, podsetio je da više od 3.000 dana Priština odbija da formira ZSO i ispuni obaveze iz sporazuma koji je potpisala 2013. godine naglasivši i da Evropska unija snosi odgovornost za to što ZSO nije forimirana.

pročitajte još

Petković je rekao da će delegacija Beograda, predvođena predsednikom Vučićem, u Briselu insistirati i na drugim važnim pitanjima, uključujući i pitanje nestalih ističući da je važno da to pitanje konačno bude rešeno.

Naveo je da je Beograd odgovorio na zahteve Prištine i da je pretražena 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih, ali da nije istražena nijedna od devet lokacija koje je Beograd tražio da se pretraži.

-Predstavnik Prištine tokom prethodne runde dijaloga rekao: pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine, rekao je Petković.

Kako kaže, Priština ima nameru da prikrije zločine prema srpskom narodu na KiM, ali da to ne čini samo prištinska strana, nego i oni koji je podržavaju i ne dozvoljavaju da se “ukalja” ideja o, dodaje Petković, navodnoj uspešnoj priči tzv. Kosova.

-Ne sporimo da je zločina bilo i na jednoj i na drugoj strani, ali to što se ističu samo jedne žrtve i da se prave razlike, da imamo žrtve prvog i drugog reda jasno govori o pravoj nameri onih koji bi da sakriju sve zločine koji su se desili nad Srbima na KiM, naveo je Petković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike