Premijer o stanju na Kosovu i Metohiji: Dok je Kurti na vlasti, dijalog se neće pomeriti

02.07.2024

10:14

0

Mi moramo da budemo obazrivi, da čuvamo mir i sačuvamo Srbe na KiM, naglasio je premijer

Premijer o stanju na Kosovu i Metohiji: Dok je Kurti na vlasti, dijalog se neće pomeriti
Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je da je narod na Kosovu i Metohiji apsolutno očajan, kao i da mu je neprijatno da govori o tome koliki teror trpe Srbi na Kosovu i Metohiji, naglašavajući da državno rukovodstvo Republike Srbije mora da bude obazrivo sa svojim postupcima, kako bi se sačuvaomir i bezbednost našeg naroda tamo.

Osvrnuvši se na pretnje ministra unutrašnjih poslova Prištine, Dželjalja Svečlje da, ukoliko predsednik Aleksandar Vučić dođe na Kosovo da će biti uhapšen, Vučević navodi da banditi ne mogu nikada da uhapse predsednika jedne države, ali i da predsednik neće uraditi nikada ništa što bi ugrozilo bezbednost našeg naroda na KiM.

- Mi moramo da budemo obazrivi, da čuvamo mir i sačuvamo Srbe na KiM, međutim, mi imamo posla sa nekim ko ne želi mir i ko želi etničko čišćenje Srba na KiM. I ako predsednik Srbije bude odučio da ih poseti, to će biti u koordinaciji sa Kforom, Euleksom i svim institucijama sa kojim bude trebalo. To su sve maštarije neodgovornih ljudi, a ovo je poruka Srbima da oni mogu sve. Kurtiju je potrebna eskalacija jer on samo na tome počiva i živi - izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević u "Jutro na Blic".

Dok je Kurti u ovom mandatu, dijalog se neće pomeriti, napominje premijer Srbije.

- Ne vidim milimetar prostora da će se nešto pomeriti u dijalogu dok je Kurti na vlasti. Kada sam pre desetak dana razgovarao sa Miroslavom Lajčakom u Atini vidim da su i oni toga svesni. Svesni su da Kurti sigurno neće formirati Zajednicu srpskih opština. Meni deluje nestvarno da Kvinta nema uticaj na Kurtija. Oni kažu da vrše pritisak, ali mi ne vidimo pomak - kaže premijer Vučević.

Premijer ističe i da svi postupci zapada samo vode ka njihovom ranijem cilju, a to je nezavisnost Kosova. - Ne mislim da su ni Lajčak ni Borelj oduševljeni time, ali mislim da postoje centri koji to podržavaju - kaže Vučević.

"Za Srbiju spreman klaster sa više poglavlja"

- Za nas je spreman klaster sa više poglavlja. Ja mislim da bismo čak mogli pričati o dva nova klastera, ali dobro, bar je jedan je svakako aktuelan. Bio bi to dobar znak u procesu daljeg pridruživanja Srbije EU. Mi ćemo da nastavimo da radimo pre svega na implementaciji plana razvoja. I u toku leta ćemo usvojiti naš program, program Srbije. O tome je pričao i predsednik republike sada prilikom posete Briselu sa visokim predsednicima Evropske unije. Jer mi vidimo tu i razvojnu, ali i političku šansu Srbije da pokažemo da smo i te kako spremni da konstruktivno radimo i sarađujemo - navodi Vučević.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic TV

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike