Novi teror i otimačina Aljbina Kurtija: Uzima Srbima 100 parcela, Zapad kao žali zbog toga, ali baš ništa konkretno ne preduzima!

07.06.2024

14:45

0

Novi teror i otimačina Aljbina Kurtija

Novi teror i otimačina Aljbina Kurtija: Uzima Srbima 100 parcela, Zapad kao žali zbog toga, ali baš ništa konkretno ne preduzima!
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Franc Zhurda

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, zajedno sa Kancelarijom EU u Prištini i Misijom OEBS u pokrajini, juče su izrazili žaljenje zbog odluke privremenih prištinskih institucija donete 30. maja da "finalizuju eksproprijaciju više od 100 parcela zemlje u opštinama sa srpskom većinom" na severu Pokrajine.

- Neophodno je da vlada (u Prištini) uloži napore kako bi osigurala da aktivnosti eksproprijacije budu u skladu sa zakonom, da se poštuje zakonski postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine i zainteresovanih strana - navodi se u saopštenju. 

Iz ambasada napominju i da je, u vezi s odlukom o eksproprijaciji, nekoliko njihovih misija "prethodno podelilo sa vladom procene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju EU za vladavinu prava na Kosovu, koje ukazuju da je vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije".

Osim potanko nabrojanih "zabrinutosti" i "žaljenja", a jedno je i to što Priština nije sačekala da svi započeti sudski postupci budu u potpunosti rešeni pre donošenja odluke, ambasadori zemalja Kvinte, EU i Oebs, ni rečju nisu pominuli da li Kurtija i njegove ministre čeka neka kazna za nezakoniti udar na srpsku imovinu. Takvom blagom reakcijom vodeće zapadne zemlje praktično su stavile na "tacnu" imetak naših sunarodnika i osokolile Prištinu da nastavi otimačinu. 

Svestan da mu se, osim možda packi, neće dogoditi ništa loše, Aljbin Kurti nema nameru da zaustavi projekat izgradnje policijskih baza, započet u Leposaviću i Zubinom Potoku. Deo zemljišta u tim opštinama proglašen je "nepokretnom imovinom od posebnog javnog interesa". Srpski advokati, zastupnici vlasnika parcela, odlučno negiraju da su takve baze od interesa za građane većinski srpskih opština, koji su poslednje tri godine stalno na meti upravo tzv. kosovske policije. 

Na meti i Kosovska Mitrovica

Očekuje se nastavak eksproprijacije i izgradnje baza, a već imamo najavu da će se graditi policijski centar u severnom delu Kosovske Mitrovice - opominju iz srpskog civilnog sektora sa severa KiM.

Kako ukazuju, odluka vlasti u Prištini nastavak je pritiska na srpsku zajednicu, ali i poruka Kurtija da ne želi da ispuni nijedan uslov međunarodne zajednice.

Da apsurd bude veći, vlasnicima otete imovine u opštinama Leposavić i Zubin Potok oduzeto je čak i pravo da se žale na otimačinu?! Advokat Nebojša Vlajić, jedan od zastupnika Srba čija je imovina na meti Prištine, objašnjava:

- Odluka tzv. vlade Kosova je konačna, i neshvatljivo je i neprihvatljivo da ne postoji pravo žalbe. Ona je dozvoljena samo na visinu naknade, a i to je sporno, jer je i dalje nepoznat iznos za zemlju koja se otuđuje. To čak ni vlasnicima nije prezentovano.

Vlajić naglašava da je o odluci tzv. prištinske vlade, koja se predstavlja kao konačna, saznao iz medija, baš kao i građani na čije se parcele ona odnosi. On pojašnjava da je vlasnike pitao da li su dobili bilo kakva rešenja i odgovor je bio negativan. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike