Borelj opet o dijalogu: Za napredak Beograda i Prištine potrebne hrabrost i politička volja

01.07.2024

07:32

0

Borelj je istakao da proces dijaloga može da napreduje samo onoliko koliko su na to spremne obe strane

Borelj opet o dijalogu: Za napredak Beograda i Prištine potrebne hrabrost i politička volja
Copyright Johanna Geron, Pool photo via AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da je tokom njegovog mandata u okviru dijaloga Beograda i Prištine urađeno mnogo, dodajući da su za napredak u dijalogu Beograda i Prištine potrebni hrabrost, vizija i politička volja lidera obe strane.

- Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je u središtu angažovanja EU na Zapadnom Balkanu. Neophodno je deblokirati evropsku budućnost za obe strane i ojačati bezbednost i stabilnost u regionu - napisao je Borelj u autorskom tekstu objavljenom na portalu EEAS.

U osvrtu na događaje tokom svog mandata, Borelj je istakao da proces dijaloga može da napreduje samo onoliko koliko su na to spremne obe strane.

AP Photo/Virginia Mayo
 

- Posredovanje EU ne može doneti veću normalizaciju nego što Kosovo i Srbija žele. Za nekoliko meseci, različiti ljudi će biti zaduženi za ovu temu u Briselu, ali se očekivanja Evropske unije i njenih država članica neće promeniti. Obaveze Kosova i Srbije neće nestati - istakao je Borelj, i dodao da se za vreme njegovog mandata radilo na pitanju uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO), ocenivši da je reč o jednom od "najosetljivijih pitanja u dijalogu".

Istakao je da je u cilju napretka procesa predstavljen je tzv. evropski nacrt statuta, koji se bavi pitanjem ZSO, ali i dodao da do sada nacrt nije postao stvarnost.

Kao najvažnije postignuće tokom svog mandata, Borelj ukazuje sporazum u Ohridu i aneks za njegovu implementaciju iz prošle godine, ocenivši da je "u vreme neviđenog rata punog razmera na našem kontinentu", to bilo značajno dostignuće.

- Prvi put smo postavili jasan okvir za budućnost procesa. Nažalost, njegova implementacija tek treba da počne ozbiljno i obe strane snose odgovornost za neispunjenje onoga što su obećale da će uraditi pre više od godinu dana - poručio je Borelj.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Podsetio je da je u aprilu 2020. imenovao Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, i naveo da je leta te godine ostvaren napredak u različitim poglavljima sveobuhvatnog sporazuma, a da se napredak nakon toga, zbog različite političke dinamike u regionu i sve složenijeg geopolitičkog konteksta poklopio sa višestrukim krizama, tenzijama i eskalacijama.

- Međutim, uprkos ovim izazovima i poteškoćama, naši brojni sastanci, posete i pozivi takođe su doprineli važnim koracima napred, koji se ne smeju zaboraviti. Dijalog je doneo opipljiva poboljšanja života građana na Kosovu i u Srbiji - naveo je on.

Borelj je sa žaljenjem konstatovao i da ovonedeljni sastanak u okviru dijaloga u Briselu nije doneo napredak u primeni i da su razgovori bili teški kao i uvek, kao i da čak nije ni došlo do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Srbija je bila spremna za sastanak, ali je Kosovo tražilo od mene da prenesem set preduslova. Trenutno su pozicije dveju strana i dalje udaljene. Ipak, posao će se nastaviti: glavni pregovarači strana dogovorili su se da iduće sedmice dođu u Brisel kako bi razradili konkretne korake za deblokadu implementacije sporazuma - saopštio je Borelj.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike