Borelj iz Brisela: Priština nije bila spremna za sastanak, Beograd jeste

26.06.2024

21:01

0

On je dodao da je uloga EU da pomogne i da podržimo strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i da i dalje ostaje posvećeno tome

Borelj iz Brisela: Priština nije bila spremna za sastanak, Beograd jeste
Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da danas Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da sa druge strane Srbije jeste bila spremna za sastanak.

On je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decemnbra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene i da se Milan Radojičić izruči pravosudnim organima u Prištini.

- Srbija nije bila spremna da u potpunosti ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja - rekao je Borelj.

On je dodao da je uloga EU da pomogne i da podržimo strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i da i dalje ostaje posvećeno tome.

- U tom smislu, proces će se nastaviti. Nastavićemo da radimo na tome. Ugostićemo sledeće nedelje dva glavna pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore i omogućili da se proces krene dalje. I dalje verujemo da je to u njihovom interesu i u interesu težnji ka evropskim integracijama. Kao Evropska unija, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu - rekao je Borelj novinarima.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike