Obistinjuju se Vučićeve reči da će se voditi ratovi oko litijuma: Predsednik Bolivije otkrio da se puč desio zbog tog minerala

28.06.2024

16:04

0

Bolivija je sklopila dogovor sa Rusijom, koja bi trebalo da uloži određena sredstva za iskopavanje litijuma, kao i sa Kinom

Obistinjuju se Vučićeve reči da će se voditi ratovi oko litijuma: Predsednik Bolivije otkrio da se puč desio zbog tog minerala
Aleksandar Vučić - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno se obratio građanima Srbije, a tom prilikom šef srpske države upozorio je da će se zbog litijuma voditi ratovi. Njegove reči, slobodno se može reći, počele su da se obistinjuju.

Naime, Vlada Bolivije saopštila je da je uhapsila 17 ljudi zbog navodne umešanosti u pokušaj državnog udara koji je potresao tu južnoameričku zemlju u sredu, nakon što je ranije zbog organizacije puča uhapšen vojni komandat Huan Hose Sunjiga.

Nedavni pokušaj puča u Boliviji se desio zbog litijuma, rekao je bolivijski predsednik Luis Arse u intervjuu za RT.

S obzirom da se u Boliviji trenutno pregovara o dugoročnom ugovoru za dodelu litijumskog projekta, tamošnje vlasti nisu odbacile verziju da u državnom udaru postoje unutrašnji i spoljni interesi, istakao je Arse.

Bolivija je sklopila dogovor sa Rusijom, koja bi trebalo da uloži određena sredstva za iskopavanje litijuma, kao i sa Kinom, koja namerava da uloži u izgradnju postrojenja za eksploataciju litijuma. SAD i Vašington ne mogu da oproste Boliviji što je izabrala partnerstvo sa partnerima sa Istoka, a ne sa Amerikom.

Tu dolazimo do Vučićevog upozorenja.

Pričajući o ekonomskim efektima, Vučić je naglasio da će u narednom periodu da se vode ratovi zbog kritičnih mineralnih sirovina poput litijuma... Litijum postaje najvažnija kritična mineralna sirovina.

- Mogao bih kao teroretičar zavera da kažem da nismo slučajno zaustvljeni pre dve godine. To je bila minijatura zapadnih službi da zaustave razvoj. Prava šahovska minijatura u kojoj su nas porazili, oduzeli nam dve godine, i dok nisu sačekali vreme da se mi opametimo i razmemo stvari na drugačiji način. Vreme je da ne gubimo vreme, ali možda ćemo da izgubimo i narednih 10 godina ako argumenti budu takvi da to ne možemo da prihvatimo... - kazao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike