Nikodijević: Šapić će biti izabran za gradonačelnika, neće biti iznenađenja

23.06.2024

20:15

0

On je dodao da je dobro što će u Skupštini grada postojati većina jer će ona obezbediti manje tenzija i bržu realizaciju projekata

Nikodijević: Šapić će biti izabran za gradonačelnika, neće biti iznenađenja
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je večeras da neće biti iznenađenja po pitanju izbora gradonačelnika i da će Aleksandar Šapić biti izabran na mesto prvog čoveka prestonice jer koalicija koja je u gradski parlament ušla okopljena oko liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" ima većinu.

- Nema iznenađenja po pitanju odabira gradonačelnika s obzirom na to da smo mi išli u kampanju sa jasnom politikom, sa jasnom vizijom razvoja Beograda i sa jasnim kadrovskim rešenjima. Posle mnogo godina, sad imamo ubedljivu većinu, poslednja dva saziva nismo imali ovako komotnu većinu kao što imamo u ovom gradskom parlamentu - rekao je Nikodijević za Tanjug.

On je dodao da je dobro što će u Skupštini grada postojati većina jer će ona obezbediti manje tenzija i bržu realizaciju projekata.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Naglasio je da će odmah nakon odabira gradonačelnika biti zakazana sednica na čijem će dnevnom redu biti usvajanje budžeta za 2024. godinu.

Kada su u pitanju poslaničke plate za koje je deo opozicije koji je odlučio da bojkotuje rad gradskog parlamenta najavio da će uplatiti u humanitarne svrhe Nikodijević pojašnjava da Grad nema mehanizam da to i uradi po automatizmu.

- Mi moramo platiti svakom odborniku odborničku nadoknadu, na njegov račun. Šta će on sa svojom odborničkom nadoknadom raditi mi u to ne ulazimo. Mi ne možemo odborničku nadoknadu platiti trećem licu. Zakon nalaže da je odbornik taj koji dobija nadoknadu, a mi na nju to plaćamo porez i doprinose. Dajemo svakom odborniku njegovu nadoknadu, a na njima je da rade sa njom šta god žele - pojasnio je Nikodijević.

On je dodao da poslanici mogu i da se odreknu svojih nadoknada i da je u tom slučaju procedura jasna.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Tada ta nadoknada ostaje u budžetu grada Beograda. Toma Fila i Dragana Despot su dva odbornika koji u prethodnom mandatu nisu hteli da primaju nadoknadu i oni su nas obavestili pisanim putem - rekao je Nikodijević.

Dodao je da je Beograd devet meseci bio pod upravom Privremenog organa i da su se gradski čelnici trudili da Beograđani to ne osete.

- Ali nije dobro kada jedan dvomilionski grad devet meseci ima privremeni organ. Da biste mogli da finansirate na kvalitetan način velike infrastrukturne projekte, neophodno je da imate budžet. Ne možete to raditi putem privremenog finansiranja - naveo je Nikodijević.

Naglasio je da su tokom prethodnih devet meseci sve službe funkcionirane na dobar način.

- Mislim da Beograđani u svakodnevno životu nisu osetili da nisu konstituisani organi gradske vlasti - ocenio je Nikodijević.

Nikodijević ističe da neće biti pauze u radu Skupštine grada tokom letnjih meseci.

- Mi moramo da krenemo u realizaciju velikih projekata tokom leta, projekata koji su bili na čekanju. Sve naše službe, svi naši sekretarijati i javna predsedništva moraće da rade više ovog leta upravo iz tog razloga. Mi smo spremni da se borimo za Beograđane. Mi smo predstavili plan i projekat Beograd 2027, to je vrlo ambiciozan plan, a građani su nam dali poverenje - istakao je Nikodijević.

Naglasio je da taj plan predviđa veliki broj novih infrastrukturnih projekata koji će kako je ocenio, kvalitativno promeniti sliku Beograda.

On je dodao da je 2027. godina blizu i da je potrebno uložiti dodatni napor kako bi sve bilo realizovano na vreme.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike