Aleksandar Vulin odgovorio Grlić Radmanu: Rezoluciju o Jasenovcu treba da usvoji Hrvatska, ne Crna Gora, Hrvati da se izvine za zločine NDH!

19.06.2024

15:51

0

Reagovao na skandalozne istupe Gordana Grlića Radmana

Aleksandar Vulin odgovorio Grlić Radmanu: Rezoluciju o Jasenovcu treba da usvoji Hrvatska, ne Crna Gora, Hrvati da se izvine za zločine NDH!
Copyright M.A./ATAImages/Profimedia

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da smatra da Crna Gora ne mora da usvoji rezoluciju o Jasenovcu, već da bi to trebalo da uradi Hrvatska i po prvi put u ime hrvatskog naroda zatraži oproštaj za zločine hrvatskih ustaša.

On je tako reagovao na izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlić Radmana da je za Hrvatsku "neprihvatljiva i besmislena" Rezolucija o Jasenovcu koju bi trebalo da donese Skupština Crne Gore i dodao da to nije istorijski opravdano niti politički logično, kao i da će ukoliko se to desi Hrvatska reagovati.

- Grlić Radman je zapretio Crnoj Gori da će biti posledica ako usvoje rezoluciju o Jasenovcu i to zato što ne vidi kakve veze Crna Gora ima sa Jasenovcem. Nije objasnio kakve veze Hrvatska ima sa Srebrenicom, pa je Hrvatska jedva dočekala da glasa za rezoluciju koja Srbe proglašava za genocidne. Ali, i ja mislim da Crna Gora ne mora da usvoji rezoluciju o Jasenovcu, to ipak treba da uradi Hrvatska i po prvi put u ime hrvatskog naroda zatraži oproštaj za zločine hrvatskih ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu, ali i čitavoj NDH. Ili po Radmanu ni Hrvati, ni Hrvatska nemaju veze ni sa NDH, ni sa hrvatskim ustašama, ni sa Jasenovcem - rekao je Vulin.

Na konstaciju Radmana da je Hrvatska ostvarila sve svoje spoljno- političke ciljeve i da može da bude uzor i Crnoj Gori, Vulin je rekao da se nada da pod tim nije mislio na uspešno etničko čišćenje Hrvatske od Srba ili da preporučuje da po uzoru na Hrvatsku i Crna Gora formira vladu koja ne sme da ima Srbe ni u članstvu, ni kao skupštinsku podršku.

- Ako i preporučuje nadam se da Crna Gora ovaj put neće poslušati - poručio je Vulin. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike