Srpski glas razuma u konfliktnom svetu: Vučić se pokazao kao jedini odgovoran političar i državnik u Evropi, ako ne i u svetu!

18.06.2024

19:44

0

Predsednik Vučić se pojavio kao glas razuma u Evropi

Srpski glas razuma u konfliktnom svetu: Vučić se pokazao kao jedini odgovoran političar i državnik u Evropi, ako ne i u svetu!
Aleksandar Vučić - Copyright Printscreen/RTS

Ratni bubnjevi odjekuju sve snažnije Evropom i svetom. Niko nikoga ne sluša i kao da niko ne primećuje pred kakvom provalijom se čovečanstvo nalazi. Dobar primer je Evropa, čiji su se građani počekom meseca izjašnjavali na izborima za Evropski parlament i mnogi od njih su poslali jasnu poruku – da ih plaši mogućnost da sutrašnji dan bude pozornica najvećeg ratnog sukoba u istoriji. Odgovor pojedinih evropskih lidera, međutim, bio je da će – još jače da stisnu papučicu za gas. Pa dokle stignemo. 

Ali ne misle svi tako. Mnogi, i na Istoku i na Zapadu, spremni su da čuju i one retke glasove razuma koji i u ovom sve luđem vremenu neprestano šalju svima pozive na mir. Tako su i šefica moćnog ruskog državnog medija Raša tudej Margarita Simonjan, ali i poznati finsko-nemački biznismen Kim Dotkom, koji se ne može smatrati ruskim poklonikom – pozvali zapadne lidere da pažljivije oslušnu poruke srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji već mesecima upozorava na opasnost. 

Naime, za građane Srbije mir je glavni politički imperativ. To je Vučić po ko zna koji put istakao i u nedavnom, veoma primećenom intervjuu za švajcarski „Veltvohe”.

- Nakon svih ratova, moj san je da sačuvamo mir i stabilnost. Učiniću sve da očuvam zemlju, bezbednu i stabilnu. Zato vodim računa o svakoj svojoj reči”, istakao je Vučić. Na pitanje koliko je zabrinut za eskalaciju situacije u Ukrajini, predsednik Srbije rekao je da je „njegov pristup drugačiji, jer bi želeo da vidi mir, a većina drugih – pobedu jedne ili druge strane. 

- Kada želite mir, onda možete lako sagledati probleme s kojima se suočavamo. Kada imate narativ i retoriku koja pogoršava situaciju svakog dana, onda je sve drugačije. Ako velike sile ne urade ništa u kratkom vremenskom roku, uveren sam da smo pred pravom katastrofom - upozorio je Vučić. Odgovarajući na pitanje koliko smo blizu trećeg svetskog rata, predsednik Srbije je kazao da ne može da govori u tim terminima, ali da od velike konfrontacije nismo daleko – ne više od tri-četiri meseca, uz opasnost da do toga dođe i ranije. 

Deo ovog intervjua predsednika Srbije podelio je i Kim Dotkom na društvenoj mreži „Iks”, uz poruku: „Slušajte predsednika Srbije i njegovu iskrenu ocenu situacije u Ukrajini.” Dodao je i da se „Evropljani moraju isključiti iz lošeg uticaja američke imperije u padu ili će platiti krajnju cenu”. Reagovala je i glavna urednica medijske grupe Rusija sevodnja i televizijskog kanala Raša tudej Margarita Simonjan, na reči predsednika Srbije o tome šta je to demokratija.

Vučić je upitao da li mogu da gledaju kinesku ili rusku televiziju u Švajcarskoj, na šta su odgovorili da mogu, dok u Nemačkoj ne mogu, jer je zabranjena. Vučić je na to upitao da „ako je to zabranjeno, da li je to zaista demokratija” i „ko određuje šta je demokratija”. 

Dok svedočimo tome da se u ovom trenutku, umesto o mirnom rešenju, govori o pobedi nad drugom stranom, predsednik Srbije je u intervjuu za „Veltvohe” po ko zna koji put pozvao na mir. I sve to u trenutku kada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg juče izjavio da je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta, njegovom razmeštanju i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja. 

Printscreen/RTS
 

- NATO razgovara o razmeštanju više nuklearnog oružja, suočen s rastućom pretnjom Rusije i Kine”- rekao je Stoltenberg za britanski „Telegraf”, a preneo je Tanjug. 

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je za „Politiku”  da se danas svi bave sobom i nekim sopstvenim strateškim interesima, kao i da niko racionalno ne govori o stvarnoj situaciji, pogotovu u Evropi. Baš to je razlog zbog čega se predsednik Vučić pojavio kao glas razuma u Evropi.

- Ona je podeljena i sad naročito posle ovih izbora, fijaska vlasti u Francuskoj, Nemačkoj. Vidi se da su nekako usmereni prema svojoj sudbini. Druga stvar, još uvek rat dominira, kao strategija za ostvarivanje nekih geopolitičkih ciljeva. Skup u Švajcarskoj najmanje je bio posvećen miru, više je to bio pokušaj Zapada da potvrdi na neki način, svoju dominaciju, da okupi onaj svet i da preko Ukrajine nekako obezbedi većinu na globalnoj sceni u pokušaju da eliminiše Rusiju s globalne scene, tako da se nije govorilo toliko o miru, iako stoji u osnovi, već se pokazalo da je svet podeljen. I zbog toga konferencija nije ni uspela, videlo se da se BRIKS izdvojio i kolektivni Jug - ističe Milivojević.

Kaže da Evropa nema suvereni stav ni vodećih zemalja u EU, kao i da više ni Nemačka ne govori s pozicije suverenosti i sopstvenog interesa. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

- O Francuskoj da ne pričam. Svi su u nekom taboru i svi su podređeni globalnoj politici Zapada u ovom trenutku. I onda se pojavio on, koji govori o tome da je sudbina Evrope praktično u rukama Evrope. I sada se vide sve posledice rata, vidi se da je u stvari najveći gubitnik Evropa i da joj preti da po treći put, da tako kažem, bude vinovnik svetskog sukoba koji će pre svega da se odrazi na samu Evropu - ukazuje Milivojević. 

I prema mišljenju Ognjena Karanovića iz Centra za društvenu stabilnost predsednik Vučić je jedini glas razuma i mira trenutno u Evropi, ako ne i u svetu.

- Podsetimo se da i je pre početka rata između Rusije i Ukrajine, još u decembru 2021. godine i u januaru 2022. godine, predsednik upozorio praktično ceo svet da će do sukoba doći. Ne iz nekih proročkih, vizionarskih namera, već iz državničkog promišljanja o geopolitičkim procesima i problemima koje on kao srpski državnik i državnik u Evropi možda najbolje poznaje - kaže Karanović. 

Naglašava da se Vučić pokazao kao jedini odgovoran političar i državnik koji apeluje svim svetskim prestonicama da se maksimalno uzdrže od nasilja i od konflikata.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike