Sutra na Merdaru preuzimanje posmrtnih ostataka tri civila stradala na Kosovu i Metohiji

17.06.2024

16:09

0

Sahrana će biti obavljena u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa iskazanom željom porodica

Sutra na Merdaru preuzimanje posmrtnih ostataka tri civila stradala na Kosovu i Metohiji
Copyright Profimedia

Predstavnici beogradske Radne grupa za nestale sutra će na Merdaru preuzeti od Prištine, u organizaciji Komisije za nestale, identifikovane posmrtne ostatke tri civila srpske nacionalnosti stradala u Uroševcu, Prizrenu i Prištini, tokom 1999. godine.

Preuzimanje posmrtnih ostataka obaviće se na administativnom prelazu Merdare u podne, a nakon toga izjavu za medije će dati šef Beogradske delegacije i predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović, saopšteno je iz beogradske Komisije za nestale.

U službenim evidencijama Komisije za nestale kao nestalo se vodi još 567 ljudi u vezi sa sukobima na AP Kosovo i Metohija.

Identifikovanje posmrtnih ostataka te tri osobe obavljena je DNK analizom nakon što su predstavnici Komisije prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

Posmrtne ostatke dva lica, u ime porodica, od Prištinske delegacije preuzeće predstavnici Beogradske delegacije, dok će posmrtne ostatke jednog lica preuzeti članovi njegove porodice.

Sahrana će biti obavljena u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa iskazanom željom porodica.

Kako se navodi u saopštenju, na taj način nastavljen je proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području srpske južne porkajine a što je od posebnog značaja za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike