Vučević danas u Atini na međunarodnoj konferenciji, sastaje se i sa Lajčakom

17.06.2024

09:38

0

Premijer Srbije će učestvovati na panelu "Perspektiva pristupanja Zapadnog Balkana i njegov značaj za budućnost Evrope: Da li smo u periodu stagnacije ili stvaranja novog zamaha?"

Vučević danas u Atini na međunarodnoj konferenciji, sastaje se i sa Lajčakom
Miloš Vučević - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević učestvovaće na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Mir i održivi razvoj", koja se održava u danas i u utorak, 17. i 18. juna u Atini u Grčkoj, saopštila je danas Vlada Srbije.

Kako je najavljeno Vučević će se sastati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom u 19.10 časova.

Premijer će govoriti na panelu "Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma?" u 19.45 časova.

Dodaje se i da će Vučević posetiti manastir Hilandar u utorak i sredu, 18. i 19. juna.

Šefovi država, evropski komesari, akademici iz Evrope, bivši šefovi država i stručnjaci će na Međunarodnoj konferenciji za mir i održivi razvoj, koju organizuju Institut Aleksis Cipras i Fondacija Zoran Zaev, razgovarati o budućnosti Evrope nakon evropskih izbora, procesu integracije Zapadnog Balkana, geopolitičkim dešavanjima u istočnom Mediteranu, mirnom rešavanju sporova i suočavanju sa klimatskom krizom. Na konferenciji će biti održano više panel diskusija, uključujući panel na kojem će Zaev i Cipras odgovarati na pitanja u vezi sa Prespanskim sporazumom. Kako je najavljeno, generalni sekretar UN Antonio Gutereš obratiće se učesnicima putem video poruke uoči uručenja Prespanske nagrade specijalnom izaslaniku UN u pregovorima Metjuu Nimicu za doprinos Prespanskom sporazumu.

O sporazumu

Prespanski sporazum je potpisan 17. juna 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor o imenu Makedonije koja je, u skladu sa dogovorom Skoplja i Atine, dobila novo ime - Severna Makedonija.

Cipras i Zaev su pre nekoliko dana u zajedničkoj kolumni ocenili da je Prespanski sporazum dokazao da, i kada je težina istorije velika, gde ima volje, ima i načina, ali su istovremeno primetili da u proteklih šest godina nije zabeležen nijedan događaj kome su se nadali i u tom kontekstu spomenuli blokiranje procesa pristupanja Severne Makedonije EU, prvo od strane Francuske, a poslednjih godina od Bugarske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike