Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona

11.06.2024

21:37

0

Vučević je za RTS rekao da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske poptisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji

Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da nije iznenađen negativnom reakcijom Američke ambasade u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, ali da jeste činjenicom da je ambsada time pokazala elementarno nepoznavanje Dejtonskog sporazuma, ondosno Ustava Bosne i Hercvegocvine, pre svega po pitanju imovine koja pripada entitetima.

Vučević je za RTS rekao da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske poptisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dodao je da je Dejtonski sporazum doneo 29 godina mira u Bosni i Hercegovini i da ona mora da nastavi da ga čuva, kao i da je Srbija garant tog sporazuma.

Vučević je podsetio i da je sam predsednik Aleksandar Vučić u reakciji na objavu Američkke ambasade u Sarajevu rekao da njena tvrdnja nije  utemeljena u pravu i međunarodnim sporazumima.

Naglasio je da mora da se stvara prostor za razgovor, kao i da nas sve drugo vodi u pogoršanje sutacije, iz koje se ne bi išlo u proces deeskalacije i kretanju ka boljim odnosima, već u proces dezintegracije, tj. udaljavanja i nerazumevanja.

"Mir je preko potreban i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima. Verujem da smo svi dovoljno zreli da nećemo ići u put koji je katastrofalan za svakog, već da ćemo razgovarati o budućnosti",naglasio je Vučević.

Dodao je da će se na taj način vršiti dalja integracija regiona, stvarati nove investicije, graditi putevi i pruge, i ići ka rastu standarda svih građana.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike