Porfirije: I srpski narod ima pravo da se sabira i potvrđuje svoj duhovni identitet

08.06.2024

13:56

0

Ovo jeste Sabor našeg srpskog naroda, pošto svaki narod ima svoj pečat i svoju posebnost, to jest ima svoj identitet

Porfirije: I srpski narod ima pravo da se sabira i potvrđuje svoj duhovni identitet
Copyright TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Patrijarh Porfirije poručio je danas na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, da svaki narod, kao i srpski, ima pravo da se sabira i održava svoje sabore i potvrđujemo svoj duhovni identitet.

"Ovo jeste Sabor našeg srpskog naroda, pošto svaki narod ima svoj pečat i svoju posebnost, to jest ima svoj identitet, što je duhovna kategorija. U zavisnosti od toga koji je duhovni identitet, što će reći kakav je i koji je koren - zavisiće sve ostalo. I u tome je naš narod jedan i jedinstven i prostorno i dijahrono", rekao je patrijarh.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
 

 

Kako je rekao, sve ovo što su pre njega govorili na zajedničkoj sednici vlada, a naročito predsednik Srbije Aleksandar Vučić podvlačeći  fundamentalni značaj ekonomije, bez koje nema sigurnosti niti bezbednosti, još je jedan jednako važan faktor, a to je duhovni identitet. 

"Veoma je važno da budemo ono što jesmo, jer može biti da možemo obezbediti sve spoljašnje, ali ako nas nema, onda je to prazna orahova ljuska. I u tom smislu, kao i svaki drugi narod imamo pravo da se sabiramo i saborujemo, manifestujemo, potvrđujemo i svedočimo ko smo i šta smo - svoj identitet, nego imamo i obavezu da to činimo ako hoćemo da nas ima, da nas bude", rekao je Vučić.

Poručio je da se zato sabiramo ne protiv bilo koga, već za to da budemo ono što jesmo. 

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
 

 

"Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga umnožili u slavu Njegovu, da bismo bez straha i bez kompleksa, znajući ko smo i šta smo, stupali u kreativan, plodotvoran dijalog sa svima koji su oko nas i koji su sa nama, kako bismo onda bili sposobni da umnoživši ono što je naše, obogaćujemo i naravno uvek otvoreni, kad god je to moguće, da obogaćujemo sebe", naveo je patrijarh.

Naveo je da se zajedno, sabiramo se da bismo podržavajući jedni druge, bili bolji sebi, bolji među sobom, ali i bolji prema drugima koji su pozvani da budu naši bližnji, a za koje smo mi pozvani da ih vidimo kao bližnje.

"Sabiramo se na molitvi, Sabor počinjemo molitvom da bismo bili jedno u vrlini, u dobru, u spremnosti da razumemo jedni druge, među sobom, da možemo da prihvatimo jedni druge i onda kada imamo različite stavove po određenim pitanjima i temama. Sabiramo se da bismo razumeli da smo neophodni, da smo potrebni jednim drugima. Zato se i ja molim Bogu da i ovaj naš sabor i saborovanje, kao i svaki sabor koji  ima za cilj dobro, uvek bude Bogom blagosloven", poručio je Porfirije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike