Opozicija pravila haos u opštini Novi Beograd: Pretili predsednici komisije, otvarali fioke, lupali po stolovima, intervenisala policija!

07.06.2024

21:08

0

Opštinska izborna komisija radila je po zakonu što je najviše zamsetalo predstavnicima liste "Biramo Novi Beograd"

Opozicija pravila haos u opštini Novi Beograd: Pretili predsednici komisije, otvarali fioke, lupali po stolovima, intervenisala policija!
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Deo opzicije ispred liste "Biramo Novi Beograd" danas je imao uvid u pregled izbornog materijala u opštini Novi Beograd uz prisustvo predsednice izborne komisije Novi Beograd Nade Simić i sekretara. 

Kako je predsednica Opštinske izborne komisije Nada Simić rekla za 24sedam, svi rezultati su isti kao i preliminarni.

- Ništa se nije promenilo. Svi rezultati su onakvi kakvi su i saopšteni kao preliminarni 3. juna ove godine.  Vršili smo uvide u izborni materijal sa predstavnicima opozicionih stranaka gde je pregledano do sada 8 biračkih mesta.Sva su bila uredna, a samo na jednom mestu je jedanlistić bio u korist druge stranke. Dakle, neće doći do promene rezultata, pošto se provera poklopila sa objavljenim preliminarnim rezultatima koje je obradio Republički zavod za statistiku.

Ona dodaje da je Opštinska izborna komisija radila po zakonu.

ATA Images
 

- Sve je rađeno po zakonu, a danas je postupano po zahtevima opozicione liste "Biramo Novi Beograd". Kada je navedenoj listi omogućen uvid u celokupni izborni materijal sa 64 biračka mesta, obavešteni su i u vreme kada je zakazan uvid u izborni materijal pojavilo se 15 članova pomenute koalicije - dodaje Nada Simić.

Kako kaže, oni su se od samog ulaska u prostorije Opštine Novi Beograd oni su se ponašali neprimereno.

- Od samog ulaska ponašali su se neprimereno, bahato, kada su ušli u skupštinsku salu u kojoj se vršio uvid u izborni materijal, počeli su da otvaraju ormare i fioke.

Na pitanje predsednice komisije šta traže, imali su odgovore da traže nešto, samo njima znano. 

Budući da se u skupštisnkoj sali već vršio uvid u izborni materijal po zahtevu drugih opozciionih lista, ponuđeno im je da se krene sa paralelnim pregledanjem.

Koristili telefone, ponašali se bahato

- Oni nisu bili zadovoljni tim pregledom nego su hteli da se pogledaju odmah izborni materijali sa minimum pet biračkih mesta odjednom. To nije bilo moguće zato što bi se time ugrozila bezbednost izbornog materijala - rekla je predsednica komisije za 24sedam.rs.

ATA Images
 

Predstavnici liste "Biramo Novi Beograd" su sve vreme koristili mobilne telefone, a na više opominjanja da je to nepoštovanje zakona,  nisu hteli da poslušaju sugestije već su iste i dalje korisitili.

Nakon uveđivanja krenulo je otvaranje prve vreće sa izbornim materijalom. 

- Kada je otvorena prva vreća počelo je brojanje listića koje se poklopilo sa svim onim što je zavedeno i što potvrđuje i zapisnik. Utvrđeno je da nema nikakvih grešaka. Tek tada je nastao haos. Kada su videli da u vreći nisu našli ono o čemu su pričali čitavu izbornu kampanju i nakon izbora, bili su revoltirani i počeli su da se unose u facu predsednici komisije i sekretaru.

Kako kaže naša sagovornica, počeli su da vređaju, lupaju rukama o sto, tražeći da se uvid uizborni materijal vrši isključivo na način koji oni kažu. Traženo je od njih da se nastavi sa pregledom, ali nisu želeli dok im se ne omogući da to rade na njihov način. 

Sami smišljaju zahteve

Tada su pred predsednicu Opštinske izborne komisije Novi Beograd postavili novi zahtev.

- Dali su nam novi zahtev koji nije bio napisan u skladu sa Zakonom. Nije bio potpisan, a na njemu su bile i uvrede na račun liste broj jedan, kao i pogrde reči prema toj listi. Kada sam ih pitala šta im to znači, rekli su mi da su to njihovi nazivi i da se to nas ne tiče. Saopšteno im je da se po takvim neprimerenim i nezakonitim zahtevima neće postupati.

Predstavnici liste "Biramo Novi Beograd" se tu nisu zaustavili, nastavili su sa bahatim ponašanjem praveći haos, pa je predsednica opštinske komisije bila primorana da pozove organe javnog reda i mira.

ATA Images
 

- Bila sam primorana da pozovem policiju koja je postupila odmah. Nakon dolaska policije, oni su izašli u hol. Kada sam ih nakon toga pitala da li nastavljamo sa pregledom, oni su mi saopštili da im treba 5 minuta - kaže Nada za 24sedam.

Preliminarni rezultati izbora za Novi Beograd

Prema preliminarnim rezultatima za 17 beogradskih opština koje je na svom sajtu objavila Republička izborna komisija najviše mandata u opštini Novi Beograd dobila je lista oko SNS koja će imati 25 mandata, dok je lista "Kreni - promeni" osvojila 14 mandata, "Biramo Novi Beograd" devet i "Ruska stranka" jedan mandat.

Prete tajkunskim medijima

Nakon više od pola sata pregovora, pozivanja telefona, odlučili su da odustanu od uvida u izborni materijal, a sve vreme su demonstrativno pretili svojim medijima i televizijom N1.

Predsednica Opštinske izborne komisije Novi Beograd napomenula je da je sve rađeno po zakonu o čemu svedoči i osam pregledanih vreća sa buiračkih mesta u kojima je utvrđeno da je sve rađeno po zakonom određenim propisima.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike