Vučić i Dodik danas u Beogradu o detaljima Svesrpskog Sabora

02.06.2024

12:45

0

Dodik je naglasio da, zahvaljujući Vučiću, razumevanje i poimanje Republike Srpske u Srbiji nikad nije bilo značajnije

Vučić i Dodik danas u Beogradu o detaljima Svesrpskog Sabora
Copyright Printscreen / Instagram / buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će razgovarati o Svesrpskom Saboru, koji će biti održan 8. juna.

Dodik je za TV Prva, naglasio da na dan Sabora dolazi iz Rusije, kao i da će skup okupiti sve segmente srpskog društva. Kako je naveo, zajedničko okupljanje planirano je na Slaviji, a na različitim lokacijama biće organizovani nastupi folklora. Predsednik Republike Srpske dodao je da će se na Saboru usvojiti deklaracija, koja bi trebalo da sadrži smernica kojim putem ići dalje, kao i odgovore na aktuelna pitanja, ističući da će tome prethoditi zajednička sednica dve Vlade koje će nastaviti da rade na rešavanju svih pitanja.

Naglasio je da, zahvaljujući Vučiću, razumevanje i poimanje Republike Srpske u Srbiji nikad nije bilo značajnije i poručio da oni zajedničkim snagama "ruše Drinu" u smislu administrativnih i drugih peripetija.

- Ideja o Srpskoj kao samostalnoj državi mora da zaživi među Srbima - naglasio je Dodik.

Napomenuo je da je u Srbiji mnogo ljudi sa prostora Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i da ga raduje svaki kontakt sa njima, a sreća je, kako je rekao, što i predsednik Srbije ima empatiju prema tim ljudima.

Dodik je podsetio i kako je Srbija ustala što se, prema njegovim rečima, videlo u Njujorku prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici i dodao da je tada poslao poruku Vučiću kako je ponosan na njega. Dodao je da u njemu živi osećaj tuge što srpske žrtve nisu jednako vrednovane i podsetio na tragični slučaj četvoročlane porodice Gavrilović iz Konjica, koji su ubijeni zbog svog srpskog porekla, a zločinci su naknadno ubili dečaka koji je bio preživeo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike