Šapić: Nikada neću braniti one koji promovišu antisrpsku i antidržavnu politiku

29.05.2024

23:19

0

Zato je, kako kaže, mnogo puta ponovio da Beograd treba da ima srpskog gradonačelnika, jer kad god je bilo tako, bilo je dobro svima

Šapić: Nikada neću braniti one koji promovišu antisrpsku i antidržavnu politiku
Copyright Beoinfo

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da u ovom važnom trenutku u kome se nalazi Srbija nije beznačajno da li će lokalna vlast podržavati politiku odbrane nacionalnog interesa ili će promovisati antisrpsku politiku. 

- Srbija je slobodna zemlja, a Beograd slobodan grad koji je u svoje 'skute' primao sve ljude, ali ću jasno podvući crtu i reći da nikada neću braniti one koji promovišu antisrpsku i antidržavnu politiku - istakao je Šapić za Radio-televiziju Vojvodine i TV Insajder, saopštila je Služba za informisanje grada Beograda.

Zato je, kako kaže, mnogo puta ponovio da Beograd treba da ima srpskog gradonačelnika jer kad god je bilo tako, bilo je dobro svima, a kad je bilo suprotno bilo je dobro svima, osim Srbima.

Beoinfo
 

- To ne znači da sam šovinista i da sam čovek koji želi da se obračunava sa ljudima drugih vera i nacija. Grad Beograd treba da podržava politiku odbrane nacionalnih interesa i jako mi je žao što među nama danas ne postoji minimum nacionalnog jedinstva oko ključnih nacionalnih tema. To je ono što nismo uspeli da postignemo i to je velika naša sramota - rekao je Šapić.

On je naglasio da zato predstojeći izbori imaju daleko veći značaj jer prevazilaze lokalne teme.

Kada je reč o protestima radnika GSP-a Šapić je naglasio da prvo treba reći da je od 6.000 radnika koliko ima Gradsko saobraćajno preduzeće, ''protestvovalo njih 0,1 odsto ili ti slovom i brojem, šest radnika'', navodi se u saopštenju.

On je naveo da nema problem da i sa njih šest razgovara ako su nezadovoljni, ali o njihovim pravima i uslovima za rad, a ne i o politici poslovanja preduzeća.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Radnici GSP-a koji su protestvovali govore apsolutno o stvarima koji nisu u njihovoj nadležnosti. Što se tiče sindikalnih prava, uslova za rad i plata mi smo sa 85 hiljada dinara, koliki je bio prosek kada sam ja došao, došli sada da vozač može da zaradi 118 hiljada dinara. Smanjili smo vozačima sa šest na pet radnih dana, kupujemo nove autobuse. U toku je nabavka 150 novih autobusa i 25 tramvaja, kupili smo 100 novih autobusa i očekujemo da će u sledećih par meseci biti još nekoliko stotina novih autobusa na našim ulicama. Trudimo se da im maksimalno poboljšamo uslove, nijedan radnik nije otpušten niti će biti - rekao je Šapić, dodavši da sa radnicima neće pričati o politici upravljanja preduzećem jer to je onda samoupravljanje.

Kako je rekao, menadžment je dužan da obezbedi prava radnika, ali istovremeno i da snosi odgovornost vođenje firme.

- Laž je da se dešava privatizacija, javno-privatna partnerstva nisu privatizacija, ona postoje mnogo pre mene. Kapaciteti našeg gradskog saobraćajnog preduzeća su takvi da nisu dovoljni. Ugovori koje ćemo potpisati sa privatnicima će biti daleko obavezujući za njih kako bi mogli da sarađuju sa Gradom Beogradom. Moraće da kupe nova vozila, da vode računa o higijeni u njima. U proteklih par meseci ispisali smo ih nekoliko stotina miliona dinara kazni koje niko ranije nije pisao. To su stvari o kojima odlučuje Gradska uprava - istakao je Šapić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je izneo podatak da je broj zapaljenih autobusa u proteklih pet godina trostruko manji nego što je bio u periodu od 2009. do 2013. godine.

- Da se takve stvari ne bi dešavale, kupujemo nove autobuse i očekujem da će na jesen na ulicama biti 700 novih autobusa - naglasio pe predsednik Privremenog organa.

Što se tiče kanalizacije na levoj obali Dunava, Šapić je naveo da je prošlo već pet godina od kako je Evropska investiciona banka dala veliki grant i dobre kreditne uslove, ali s druge strane, ima svoje uslove pod kojima taj tender treba da se sprovede.

Te uslove, međutim, kako je naveo, niko nije mogao do sada da isprati pa je tender padao.

- Kada sam došao na mesto gradonačelnika obećao sam da ću da prekinem saradnju sa njima, ali je stav države bio da pokušamo još jednom i tada smo promenili komisiju, taj tender je ponovo raspisan i u toku je - rekao je Šapić.

BeoInfo
 

Osvrćući se na ono na šta je najviše ponosan što je uradio kao gradonačelnik, Šapić je istakao da je za ovih osam meseci koliko traje privremeno finansiranje grada preuzeo možda malo više odgovornosti na sebe kako bi pokušao da obezbedi da Beograđani što manje osete izuzetno vanredno stanje u funkcionisanju grada Beograda, navodi se u saopštenju Beoinfo.

- Istorija grada ne poznaje da ovoliko dugo imamo privremeni budžet i da pet ljudi mora da radi stvari koje je ranije radila Skupština grada, Gradsko veće, kabinet gradonačelnika. Mnogo stvari je završeno za to vreme, a o kojima se ja nisam javno obraćao da to ne bi bilo zloupotrebljeno od strane nekih medija - istakao je Šapić.

- U ovom stanju privremenog finansiranja u kojem se sad nalazimo uspeli smo da obezbedimo novac za razne vrste socijalnih mera koje niko ranije nije uspeo da obezbedi, a paralelno smo sprovodili mnoge infrastrukturne i kapitalne projekte ne ugrožavajući funkcionisanje grada - rekao je Šapić.

Šapić je dodao da je u proteklih godinu i po dana akcenat stavio na socijalne mere.

- Tu smo napravili najbolju stvar jer mere koje smo uveli niko nije preduzeo u poslednjih deset godina, od besplatnih udžbenika, jeftinijeg javnog prevoza, vrtića, besplatnih bazena i mnogih drugih što je na godišnjem nivou preko 150 miliona evra. Briga o ljudima je nešto na šta sam najponosniji - rekao je Šapić.

On je dodao da se nastavlja rad na projektu komunalno-bezbednosnih stanica kako bi se povećala bezbednost dece u školama i vrtićima i da grad na tome ozbiljno radi, kao i da će za godinu i po dana biti potpuno implementiran.

Šapić je naveo da je projekat "mali metro" najveći kapitalni saobraćajni projekat u Beogradu u poslednjih 50 godina koji menja saobraćajnu sliku grada.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike