Dečak (4) samo je želeo sladoled, kome je smetao? 24 godine od ubistva deteta u Cernici kod Gnjilana (VIDEO)

28.05.2024

22:00

0

Cernica ne zaboravlja svoje postradale

Dečak (4) samo je želeo sladoled, kome je smetao? 24 godine od ubistva deteta u Cernici kod Gnjilana (VIDEO)
Gnjilane - Copyright Printscreen kosovonline

U Crkvi Svetog Ilije u selu Cernica, nedaleko od Gnjilana, danas je održan pomen nevino stradalim Srbima u periodu od 1999. do 2004. godine. Baš na današnji dan, 28. maja 2000. godine, u tom selu, između ostalih, ubijen je i četvorogodišnji Miloš Petrović.

Ni 24 godine kasnije, Cernica ne zaboravlja svoje postradale.

Milošev rođeni brat Lazar Petrović kaže za Kosovo onlajn da je taj događaj obeležio "crnu hroniku" u njegovom selu. Sve je od tada drugačije.

Printscreen kosovonline
 

"Samo selo je, nažalost, postalo poznato po tih sedam žrtava, jer je njihova pogibija unela strah u selo... Ali mi imamo želju da ostanemo ovde", jasan je Lazar.

Kako kaže, te žrtve su stub njihovog sela.

"Zato što ne vidim razlog zbog čega se to desilo, zašto su stradali... Kome su bili dužni, kome su zasmetali? Kome je smetao moj Miloš, taj mali dečak, koji je samo želeo sladoled i ispred prodavnice čekao da mu ga stric donese...", pita se i Lazar i danas.

Znaju da to nisu jedine srpske žrtve na Kosovu, zato je i danas parastos služen u sećanje na sve njih.

"Ovaj parastos danas nije bio samo za sedam žrtava u našem selu, već za svu našu braću i sestre koji su postradali na Kosovu i Metohiji. Pominjeno ih i danas, odajemo im počast. Nećemo ih nikada zaboraviti. Ostaju u našem sećanju, pamtićemo ih onakve kakvi su bili, a nikome nisu bili dužni...", dodao je ovaj mladić.

Dodaje da iz priča roditelja, starijih rođaka, znaju da je pre rata u Cernici bilo drugačije, zato i sami danas pokušavaju da potisnu "crnu sliku sela" i izgrade neka nova mesta, ožive neke delove sela, kako bi mlade, nove generacije imale mesto za okupljanje.

"Ne treba da se zaboravi naša crna istorija i sve što se dešavalo, ali pokušavamo da imamo neki svetliji početak, da stvaramo nešto svakog dana, da bismo deci koja će tek doći obezbedili bolju budućnost, koju moji drugovi i ja nismo imali. Cilj nam je da stvorimo nešto novo, svetlije i da decu učimo, onako kao što su nas naši stari - da ostanemo ovde, da se držimo zajedno, da istrajemo i ne padamo u iskušenja", poručuje Petrović.

Opisujući kako oni koji ih posete dožive njihov život južno od Ibra, kaže da je svima drago kada vide njihovu volju da opstanu na svome.

"Drago im je da nas vide vredne i aktivne. Kada nam dođu drugari iz centralne Srbije, koji podržavaju naše ideje, malo su i zbunjeni kada čuju kroz šta smo prošli, a vide koliko želimo da ostanemo ovde i da smo uopšte i opstali", priznaje Lazar.

Ukidanje dinara je bolna tačka, jer im je otežala ionako težak život.

"Biće mnogo teško da se bez dinara ostvaruju ciljevi.. Da bi se nešto uradilo potreban je novac, ovo je pokušaj da se sve veze prekinu. Prvo ukinu dinar, pa onda nešto drugo... ali, idemo napred hladne glave, tu smo i kroz oluje, da, nadam se, izguramo ono što smo zamislili", rekao je Lazar Petrović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike