Arno Gujon o značaju novoosnovane institucije: Kancelarija za javnu diplomatiju promovisaće Srbiju i raditi za buduće generacije!

28.05.2024

16:36

0

Cilj Kancelarije je da šalje političke poruke i odgovara na neistine

Arno Gujon o značaju novoosnovane institucije: Kancelarija za javnu diplomatiju promovisaće Srbiju i raditi za buduće generacije!
Arno Gujon - Copyright Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/ Miljan Bosnić

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas da je cilj te novoosnovane institucije Vlade Srbije da promoviše Srbiju i ono čime se Srbi ponose, da šalje političke poruke i odgovara na neistine i istakao da je pred njima važan, zahtevan i izazovan zadatak koji će obavljati i za buduće generacije.

- Cilj Kancelarije je da u svetu promoviše srpske interese, da na različitim jezicima predstavi ono najbolje što Srbija ima, čime se Srbi s pravom ponose, a verujemo da ceo svet to treba da zna - rekao je Gujon za Tanjug povodom imenovanja za direkotora Kancelarije osnovanoj kako bi domaćoj i stranoj javnosti promovisala državne interese kroz prezentovanje nacionalnih vrednosti i ciljeva.

Kancelarija će, kako je rekao Gujon, promovisati istinu o događajima na našim prostorima i kroz izložbe, stručne skupove, manifestacije, dokumentarce, knjige, ali govoriće i o kulturi, umetnosti, ogromnom doprinosu Srba u oblasti nauke, sporta...

Gujon je naveo da će Kancelarija slati političke poruke i odgovarati na sve laži koje se šire van Srbije. Kako kaže, baviće se i digitalnom diplomatijom, tako što će odmah reagovati na sve što se dešava.

- Gde god neko napadne Srbiju, srpski narod, srpske interese, mora da zna da će dobiti odgovor iz naše kancelarije", kazao je Gujon i naglasio da ih čeka obiman posao. "Tesno ćemo sarađivati sa ministarstvima spoljnih poslova i kulture kao i sa drugim institucijama, pojedincima koji mogu i žele da doprinesu našoj zajedničkoj borbi - rekao je Gujon koji je prošlog četvrtka imenovan na novu funkciju, i nakon čega su odmah počeli da rade na ostavarivanju ciljeva zbog kojih je Kancelarija osnovana.

Podsetio je da je tog dana u najčitanijem francuskom listu Figaro, objavljen originalni tekst u kojem je iz drugačije perspektive predstavio šta se dešavalo u srebreničkom kraju, kao i činjenicu da usvojena rezolucija ne doprinosi ničemu dobrom i da su i Srbi bili žrtve a o tim žrtvama niko ne govori.

- Pratili smo i prenosili obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na engleskom kako bi svi mogli da se upoznaju sa našim argumentima, sa našim porukama - naveo je on i naglasio da će Kancelarija nastaviti aktivnosti u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, u toku je i pisanje plana i programa koji će učiniti važnim i vidljivim zacrtane rezultate što je brže moguće u punom kapacitetu.

Aktivnosti Kancelarije su, kako kaže, usmerene ka stranoj javnosti, kojoj će objašnjavati istorijske istine, istorijske činjenice, ali i kulturu i srpske vrednosti. 

Amir Hamzagic/ATAImages
 

- Da bismo to postigli, koristićemo sve dostupne resurse. Naravno, naša dijaspora je veoma važna jer oni razumeju ne samo jezik već i mentalitet zemlje u kojoj žive i koji mogu da budu najbolji most između Srbije i sveta - rekao je on.

U celom procesu, kako kaže značajnu ulogu će imati naši prijatelji - i Francuzi i Nemci, Italijani, Amerikanci, ali koji su blagonakloni prema Srbiji i srpskom narodu, a cilj je da sa njima uspostavimo još tesniju saradnju.

- Naš cilj je i da nam prijateljske zemlje, u kojima nema predrasuda prema Srbiji i Srbima budu još veći prijatelji, da radimo i sa Kinom i Rusijom i drugim zemljama čiji ljudi imaju stvarnu želju da sa nama uspostave što bolje kulturne veze. Cilj je da i u zemljama u kojima su naši ekonomski partneri, a sa kojima ponekad politički nismo na istim talasnim dužinama, nađemo prijatelje, da im objasnimo istinu da bi oni imali više razumevanja, manje predrasuda i kako bi polako kroz kulturnu i javnu diplomatiju menjali pristup nama i našem regionu - naveo je Gujon.

Kancelarija treba da promoviše sve što je važno za Srbiju.

- Kosovo i Metohija je jedno od glavnih pitanja kojima se bave i Srbija i njen predsednik. Stranoj javnosti treba da plasiramo činjenice, da govorimo o osnovnim kršenjima ljudskih prava, sloboda, kršenju svih sporazuma od strane Prištine. Moramo da obavestimo svet šta se dešava u centru Evrope početkom 21. veka - da je jedan narod ugrožen, maltretiran, prognan i to decenijama unazad, i da o tome skoro niko ne govori i niko ne zna ništa - rekao je Gujon i naglasio da to svi treba da znaju.

Naglasio je da će upravo predstavljanje činjenica i istine biti jedna od uloga Kancelarije i to u zemljama do čijih građana možda nismo dovoljno uspeli da dopremo.

- Kancelarija će biti u službi Srbije, Vlade Srbije, predsednika Srbije, koji je dao vetar u leđa svima i ogromnom političkom voljom je osnovana Kancelarija. On je kao kapetan na brodu pokazao pravac u kome Srbija ide i sve institucije treba da rade da bismo išli još brže i stigli do odredišta - naveo je Gujon. 

ATAImages/ Antonio Ahel
 

On je ocenio i da je diplomatska borba u UN pokazala da Srbija ima ogroman potencijal, da je postigla veliki diplomatski uspeh, da ima mnogo prijatelja u svetu i da treba raditi još više.

Kancelarija će, kako je dodao, imati ulogu i na medijskom nivou, davaće odgovore na poruke iz drugih država koje ponekad nisu baš diplomatske, kako to ne bi uvek morali da rade predsednik ili premijer. Gujon je objasnio da će Kancelarija reagovati i u odnosu prema novinarima koji šire dezinformacije o Srbiji, o Vladi Srbije, o predsedniku Srbije, o našoj istoriji. On je rekao da će biti veoma aktivni i meriti rezultate i brojevima objavljenih članaka u inostranim medijima, snimljenih dokumentaraca, posetilaca izložbi i događaja koje će organizovati u svetu kao i uspehom promene mišljenja i predrasuda o Srbiji.

- Siguran sam da ćemo u tome uspeti. To je važan zadatak, zahtevan, izazovan, ali tu smo da radimo, da damo sve od sebe, jer to radimo za buduće generacije - naveo je dosadašnji direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Gujon podseća na značaj digitalne mape na engleskom zemalja koje su podržale Srbiju u borbi u UN-u koja pokazuje i jedan od pravaca u kome će Kancelarija ići.

-Cilj nam je da kroz prikaze, grafikone, mape pojednostavimo političku realnost koja je ponekad teško shvatljiva i razumljiva - naveo je on i naglasio da je upravo ta mapa pokazala da na jednostavan način može da se odgovori na ove napade.

- Napravili smo je kada su svi u javnoj sferi, na dan glasanja govorili da je Srbija izolovana, sama. Pokazali smo jednom slikom da nismo sami, da je većina čovečanstva uz Srbiju, da je većina zemalja članica UN-a uz Srbiju. I odmah smo opovrgli sve njihove napade - rekao je Gujon i naglasio da će nastaviti da koriste i mapu i slične prikaze, radi istine i radi boljeg i lakšeg protoka te istine. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike