"Vratićemo trobojku i srpski jezik tamo gde im je mesto!": Mandić nakon sramne odluke Crne Gore

24.05.2024

13:26

0

On je istakao da je predlagačima Rezolucije poslata jasna poruka

"Vratićemo trobojku i srpski jezik tamo gde im je mesto!": Mandić nakon sramne odluke Crne Gore
Andrija Mandić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Crna Gora je učešćem u diskusiji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) dodatno kompromitovala samu sebe, dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije, saopštio je predsednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić.

- Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih verskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala rezoluciju Nemačke i Ruande o Srebrenici koja je podelila svet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država - naveo je Mandić u saopštenju koje je dostavio NSD.

On je istakao da je predlagačima Rezolucije poslata jasna poruka.

- Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv sebe okrenuli većinu svetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi deo čovečanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina - kazao je Mandić.

Dodao je da čak i u samoj sali, gde nisu prisutne sve države, rezolucija, kako kaže, nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo, "a ono što je sigurno uradila jeste da je oštro podelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo".

Mandić je poručio da je ova rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da srpski narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovečanstvo.

Instgaram/ buducnostsrbijeav
 

- Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće pretiti da će nas na traktorima proterati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih - zaključio je.

Na plenaranom sastanku Generalne skupštine UN juče je usvojena sramna Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici. Za tu rezoluciju glasali su predstavnici 84 zemlje, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. "Za" je glasala i Crna Gora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike