Namibija i Azerbejdžan će biti uzdržani u glasanju: Kuba je odbacila sraman tekst rezolucije! (VIDEO)

23.05.2024

17:00

0

"Od vitalnog je značaja da se uspostavi mir u toj zemlji i na Balkanu", rekao je predstavnik Kube

Namibija i Azerbejdžan će biti uzdržani u glasanju: Kuba je odbacila sraman tekst rezolucije! (VIDEO)
Copyright Tanjug

Predstavnik Namibije rekao je u svom izlaganju da će ta zemlja biti uzdržana u glasanju o rezoluciji u Srebrenici.

- Namibija je uzela u obzir nekoliko političkih i pravnih stavki koje su uticale na našu odluku. Mi i dalje priznajemo koliko je važno da se radi na ovom procesu da se izgradi pomiranje da podele iz proštlosti ne ostanu i da se ne šire. Predlog da se obeleži genocid u Srebrencii dešava se tokom konsolidativnog procesa koji je složen, a ti procesi dne mogu da budu jasnu. Obratili smo pažnju na zabrinutost strana koje nisu bili uključenje. Genocid je zločin protiv čovečnosti i u današnjim vremenima i u prošlosti utiče na naše interese.

Tanjug
 

- Naša je kolektivna podogovrnost da bude trajno okončan, živimo u svetu gde posotji selektivna amnezija, genocid je ono što mi pojedinačno odlučimo šta je genocidd, bez obzira šta govore drugi. Ono đšto se desilo u Srebrenici je bio genocid, ono što se desilu u Ruandi, ono što se desilo u Gazi je genocid, ono što se desilo u Srebrenici bio je genocid.  Mnogi su genocidi koji se odvijao protiv sveta.

- Namibija će biti uzdržana u glasanju - rekao je on.

I Azerbejdžan je odlučio da ostane uzdržan.

Tanjug
 

- Azerbejdžan dobro zna koliko su bolne ratne rane i koliko je važna odgovornost da bi se postigli mir i pravda. Pružamo podršku teritorijalnom integritetu svih balkanskih država i protivimo se bilo kakvom mešanju svih drugih država.

- Azerbejdžan neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko bude dat predlog na glasanje - rekao je predstavnik ove zemlje.

Tanjug
 

Kuba je odbacila sraman tekst rezolucije.

- Od vitalnog je značaja da se uspostavi mir u toj zemlji i na Balkanu. Mi nismo za inicijative koje vode eskalaciji i etničkim podelama. Kuba odbacuje tekst koji usvaja doktrine sa nedostatkom konsenzusa i kojima se u prošlosti manipulisalo iz političkih razloga. Zalažemo se za dijalog i međusobno uvažavanje - rekao je predstavnik Kube u UN.

U Njujorku se danas bije odlučujuća bitka za sudbinu naše zemlje i naroda, a usvajanje rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici imalo bi opasne i teške posledice po ceo srpski narod, kome pojedini strani centri moći žele da nalepe etiketu "genocidnog", s krajnjim ciljem ukidanja Republike Srpske, te zahtevima za takozvanu ratnu odštetu.

Sve informacije o dešavanjima u sedištu UN možete pratiti UŽIVO u našem blogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike