Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost: Tukao se s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan!

21.05.2024

10:44

0

Glavni čovek Miroslava Aleksića za Novi Sad, nekadašnja uzdanica Bojana Pajtića, a potom Vuka Jeremića, po mišljenju pravnika je čovek sa najviše afera i procesa među novosadskim političarima

Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost: Tukao se s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan!
310681_sukob-u-novom-sadu_f - Copyright NSuživors/Printscreen/Youtube

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković poznat i kao Bora Solunac, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.



Uslovna zatvorska kazna
 

Glavni čovek Miroslava Aleksića za Novi Sad, nekadašnja uzdanica Bojana Pajtića, a potom Vuka Jeremića, po mišljenju pravnika je čovek sa najviše afera i procesa među novosadskim političarima. Zbog sukoba s policijom i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti, osuđen je na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine. U pitanju je incident iz 2018. godine, tokom kog je Novaković kao pokrajinski poslanik pesnicama nasrtao na inspektore i policiju u Vrbasu, pokušavajući da ih zaplaši i da im zabrani da uklone nelegalnu baštu za koju njegov stranački kolega nije plaćao zakup, punih 11 meseci. Novaković je tada priveden sa još sedam osoba, a svoje nasilje je pravdao da na taj način zastupa svoje birače. Branio se tvrdnjama da je u pitanju politički proces.

Wikipedia/Pavol Frešo/mediaportal.vojvodina.gov.rs
 

 

Poznat je i slučaj iz kampanje za gradonačelnika 2004. godine, kada je dobio prijavu zbog prekoračenja brzine.

Prekršajne presude plansko izbegavanje krivice

Pored toga, Novaković je bio prvostepeno osuđen na tri i po godine zatvora zbog slučaja „Bulevar Evropa“ kada je nestalo više od 4,5 miliona evra, koje je on kao direktor gradskog „Zavoda za izgradnju grada“ bez valjane bankarske garancije, avansno prebacio Dušanu Borovici, koji nije izgradio ni metar bulevara. Kasnije se u ponovoljenom postupku pozvao na presudu iz prekršajnog postupka i na institut Ne bis in idem, da nikom ne može dva puta biti suđeno za isto delo. I to nije jedini njegov prekršaj za isplatu avansa i mahinacije s javnim nabavkama.

ATAImages/Jovan Petrović 24sedam/D.A.
 

 

– Takva strategija smišljena je unapred. Samo onaj ko zna šta radi, prijavljuje sebe prekršajnom sudu, da bi kasnije izbegao krivičnu odgovornost – smatra više novosadskih advokata.

Takođe, Novaković je hapšen zbog sumnji da je učestvovao u malverzacijama za hotel „Holidej in“, kada je takođe oštećen budžet grada za više od milion evra.

Nasilništvo kao politička ideja

Poznat je i slučaj iz 2021. godine kada je omladina Narodne stranke, čiji je Novaković bio drugi čovek, predlagala osnivanje pajser brigrada koje bi tukle članove Srpske napredne stranke.

Mediji su tada objavili fotografiju prepiske omladinaca Narodne stranke koji su predložili da se oformi pajser brigada za obračun s neistomišljenicima iz vlasti. Novaković se nikada nije ogradio od njihovih stavova.

Nama ljudi fali pajser brigada. Na ovakve prostakluke moraš naći adekvatan odgovor.

Predlog je usledio nakon što je članica SNS-a Staša Stojanović po završteku konferencije omladine gradskog odbora Narodne stranke, održane na Trgu slobode, iznela tvrdnje da Narodna stranka obmanjuje Novosađane.

U junu 2021. godine Novaković je pokazao kako izgleda njegova ideja uljudnosti. On je zajedno sa svojim stranačim kolegama upao u Predsedništvo Srbije u nameri da se fizički obračunaju s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Uništili dokumentaciju o putu u Solun

Pored toga, zastrašivao je novinare, koji su pisali da njegov stranački kolega ima krivični dosije sa čak pet krivičnih prijava. Takođe je pravdao svog sina koji je demolirao prostorije Srpske napredne stranke na Bulevaru oslobođenja. Njegove bivše kolege iz Demokratske stranke su iznosili mišljenje da je on podmetnuo sina da bi sebe prikazao kao žrtvu.

– Novosađani su zapamtili kako izgleda tolerancija po Novakovićevim merilima. Kada je njegov sin uništio prostorije SNS-a, umesto da osudi takvo ponašanje, i da se izvini Novoađanima, Novaković je tvrdio da je on to učinio jer je bio isprovociran. A još je besmislenije da on govori o transparentnosti i pravednosti, pošto se zna da godinama nije dolazio na posao u ZIG-u, ali je redovno podizao platu. I, što je još poraznije, već 23 godine obmanjuje javnost Srbije da je početkom decembra 2001. glasao za Zakon o radu, iako svi znamo da je bio u Solunu na sastanku gradonačelnika Mreže balkanskih gradova – kaže bivši Novakovićev saradnik i nekadašnji odbornik DS-a u gradskoj skupštini, i dodaje da je ceo dosije vezan za njegovo službeno putovanje u Solun nestao iz arhive gradskog parlamenta.

Glavni čovek Miroslava Aleksića za Novi Sad, nekadašnja uzdanica Bojana Pajtića, a potom Vuka Jeremića, po mišljenju pravnika je čovek sa najviše afera i procesa među novosadskim političarima

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike