Preko dve banke i tri fonda: Nestale 64 milijarde dinara za vreme vlasti DS i LSV

19.05.2024

18:55

0

DS i LSV su 2011. odlukom Pokrajinske vlade u Zagrebu osnovale Tesla banku, koja je navodno trebalo da pomaže razvoj srpskog biznisa u Hrvatskoj

Preko dve banke i tri fonda: Nestale 64 milijarde dinara za vreme vlasti DS i LSV
Copyright dnevnik.rs

Preko dve banke i tri fonda, u vreme kad su DS-a i LSV-a, neprikosnoveno vladali Novim Sadom i Vojvodinom, na sumnjive, ili nikad realizovane projekte potrošeno je više od 64 milijarde dinara.

Hobotnicu za izvlačenje para iz pokrajinskog budžeta činili su Fond za razvoj novih tehnologija, Fond za razvoj, kasnije preimenovan u Razvojni fond, Fond za kapitalna ulaganja, Razvojna Banka Vojvodine i Tesla banka. Preko fonda za kapitalna ulaganja ispumpano je oko 29,6 milijardi dinara. Preko fonda za razvoj novih tehnologija oko 4,5 milijardi, Razvojne Banke Vojvodine 27, i preko Tesla banke 318 miliona dinara.

Zavaravanje tragova

Fond za kapitalna ulaganja osnovan je 2006, pa kasnije preimenovan u Upravu za kapitalna ulaganja. U izveštaju o radu Fonda objavljenom 2015. godine, navedno je da je 5.391 korisniku kredita dato nešto više od 253 miliona evra.

Fond za razvoj, osnovan je 2002. a ugašen je 2012. kad je promenio ime u Razvojni fond APV. Među poslednjim transakcijama bila je uplata 1,5 miliona evra Tesla banci i 200 miliona za sticanje vlasništva u Razvojnoj banci Vojvodine.

U Tesla banci za četiri godine nestalo 318 miliona

DS i LSV su 2011. odlukom Pokrajinske vlade u Zagrebu osnovale Tesla banku, koja je navodno trebalo da pomaže razvoj srpskog biznisa u Hrvatskoj. Za samo četiri godine postojanja, preko kredita bez pokrića, u Tesla banci je nestalo više od 318 miliona dinara. Banka je ugašena 2015. godine.

dnevnik.rs
 

Poslednja transakcija kredit DS-u

Fond za razvoj povezan je sa nestankom novca preko Razvojne banke Vojvodine i Tesla banke. Nekadašnja Metals banka, osnovana 1991. gurnuta je u stečaj da bi 2008. prerasla u Razvojnu banku Vojvodine. Od jula 2009. do septembra 2012. godine, u banku je preko dokapitalizacije upumpano 15 milijardi dinara, ali je oko 75 odsto plasmana bilo nenaplativo. Usledila je nova dokapitalizacija i nove malverzacije. Preko Razvojne banke je ukupno nestalo 27 milijardi dinara.

Znajući do detalja da su sve pare iz banke isparile na privatne račune, i da joj sledi stečaj i gašenje, Demokraska stranka je za finansiranje izbora 2012. bez ikakvih garancija, od Razvojne banke uzela kredit od 360 miliona dinara, sa kamatom od samo 1,4 odsto. Stečaj je pokrenut 2013. godine.

Kamenicu 2 gradili 7 godina, cenu napumpali za 19 miliona evra

Pajtić, Čanak, DS i LSV su od 2007. do 2014. gradile Kamenicu 2. Građevinskim elaboratom bilo je predviđeno da se Kamenica 2, dogradi i izgradi za 14 meseci, a da će troškovi iznositi 5,4 miliona evra, a troškovi nabavke i ugradnje opreme – 10,7 miliona evra. Ukupno 16,1 miliona evra.

Umesto za 14 meseci, da bi Novosađani i Vojvođani mogli što pre da se leče, Kamenica 2 je građena dugih sedam godina, tokom kojih je vlast DS-LSV drastično „napumpala“ vrednost projekta. Sa prvobitnih 16,1 miliona evra cena je podignuta na neverovatnih 35 miliona evra. To je čitavih 19 miliona evra više. Ekonomisti su tvrdili da je za tih napumpanih 19 miliona evra mogla da se napravi još jedna Kamenica 2, bar 40 vrtića, i najmanje 20 škola. Poslanici Skupštine Vojvodine i predstavnici sindikata zaposlenih na institutima u Sremskoj Kamenici iznosili su u javnost dokumentima potkrepljene tvrdnje da su DS i LSV namerno odugovlačile s gradnjom, da bi mogli da naduvavaju cene. DS i LSV se posle 12 godina u opoziciji tvrde da predstavljaju najpošteniji deo srpske političke scene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike