Orlić: Slava junacima bez čijeg se imena ne piše istorija naše slobode i srpske Vojvodine (FOTO)

16.05.2024

14:10

0

"Neka je večna slava besmrtnom voždu"

Orlić: Slava junacima bez čijeg se imena ne piše istorija naše slobode i srpske Vojvodine (FOTO)
Copyright Instagram/vladimir_orlic

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić posetio je Sremske Karlovce i odao počast i položio venac na spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću.

- U vreme 176. godišnjice Majske skupštine, odao sam počast i položio venac na spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću u Sremskim Karlovcima.Neka je večna slava besmrtnom voždu, slava junacima bez čijeg se imena ne piše istorija naše slobode i srpske Vojvodine, istakao je na svom instagram nalogu Orlić.

 

 

Majska skupština, održana 1848. u Sremskim Karlovcima, bila je jedan od ključnih događaja u istoriji Srba u Habzburškoj monarhiji, a ove godine obeležava se 176 godina od tog važnog događaja. 

Naime, u prvoj polovini 19. veka Srbi u Habzburškoj monarhiji, posebno u Vojvodini, suočavali su se s mnogim izazovima. Bili su deo multietničkog carstva koje je prolazilo kroz značajne političke i društvene promene. Revolucije 1848. godine, koje su zahvatile veći deo Evrope, bile su katalizator za izražavanje nacionalnih i političkih težnji mnogih naroda, uključujući Srbe.

Majska skupština, održana od 13. do 15. maja 1848. godine, bila je prvi veliki politički skup Srba u Habzburškoj monarhiji. Ovoj skupštini prisustvovalo je oko 75 izaslanika iz različitih krajeva Vojvodine, Banata, Bačke, Baranje i drugih delova carstva.

Jedan od najvažnijih zaključaka Majske skupštine bilo je proglašenje Srpske Vojvodine kao političke teritorijalne jedinice unutar Habzburške monarhije. Srpska Vojvodina obuhvatala je teritorije Srema, Banata, Bačke i Baranje.

Takođe, na Majskoj skupštini izabran je i prvi patrijarh obnovljene Srpske crkve u Habzburškoj monarhiji - Josif Rajačić, koji je postao ključna figura u političkom i duhovnom životu Srba.

Skupština je 15. maja 1848. usvojila niz političkih zahteva koji su uključivali autonomiju Srpske Vojvodine unutar Habzburške monarhije, pravo na upotrebu srpskog jezika i očuvanje pravoslavne vere.

Majska skupština 1848. godine ostaje ključni trenutak u istoriji srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji. Njeno obeležavanje danas nas podseća na borbu za nacionalna prava i identitet, kao i na dug put koji su Srbi prešli u ostvarivanju svojih političkih i kulturnih težnji.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike