Starović: Majska skupština jedan od najbitnijih događaja u istoriji Vojvodine (FOTO)

15.05.2024

14:02

0

Neka tada iskazana hrabrost, posvećenost nacionalnoj ideji i jedinstvu bude lekcija i današnjim naraštajima - poručio je Starović

Starović: Majska skupština jedan od najbitnijih događaja u istoriji Vojvodine (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja 176. godišnjice Majske skupštine, održane 1848. godine u Sremskim Karlovcima i odao počast i položio venac na grob vožda Đorđa Stratimirovića, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice.

- Neka tada iskazana hrabrost, posvećenost nacionalnoj ideji i jedinstvu bude lekcija i današnjim naraštajima - poručio je Starović u govoru na Svečanoj akademiji u Sremskim Karlovcima, organizovanoj povodom 176. godišnjice Majske skupštine.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 

On je podsetio da će odluke donete tada, kao i borba i žrtve koji su usledile, odrediti dalji istorijski razvoj i dobiti svoj epilog 25. novembra 1918. godine, kada su se ovi krajevi prisajedinili Kraljevini Srbiji.

Starović je u Sremskim Karlovcima dodao počast i položio venac na grob vožda Đorđa Stratimirovića, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 

Vence su položili i predstavnici Skupštine Vojvodine, Vlade Vojvodine, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog i Južnobačkog okruga, Grada Novog Sada, opštine Sremski Karlovci i udruženja građana.

U okviru državne ceremonije obeležavanja Majske skupštine, ministar Starović položio je venac i kod Spomen ploče o proglašenju Srpske Vojvodine na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 

V.d. pomoćnika ministra za boračko – invalidsku zaštitu Sanja Lakić je u okviru ceremonije obeležavanja položila venac na Spomenik Stevanu Šupljikcu u Pančevu, kao i na grob vojvodi Stevanu Šupljikcu u manastiru Krušedol i na Spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike