Oglasio se Đurić nakon zabrane ulaska patrijarha na KiM: Za etnonacionalistički režim u Prištini čuće se i u Kongresu SAD i u Beloj kući!

14.05.2024

16:54

0

On je podsetio da je zabranjen dinar, zabranjen protok srpske robe, da 11 meseci običan keks proizveden u Srbiji ne može da uđe na KiM

Oglasio se Đurić nakon zabrane ulaska patrijarha na KiM: Za etnonacionalistički režim u Prištini čuće se i u Kongresu SAD i u Beloj kući!
Marko Đurić - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Novi ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da će se njegovo ministarstvo potruditi da ceo svet sazna za zabranu ulaska patrijarhu Porfiriju od strane Prištine, što je, kako je rekao, najsnažnija moguća potvrda toga koliko je etnonacionalistički režim u Prištini spreman da ode daleko u gaženju bazičnih, ljudskih, verskih i kolektivnih prava srpskog naroda.

- Jasno je da je to ogledalo politike vlade Aljbina Kurtija i mi želimo da do svih članica UN, ali i Saveta Evrope (SE), dođe jasna slika o tome da režim koji se kandiduje za članstvo u SE gazi najelementarnija ljudska prava jednog verskog poglavara. Nastojaćemo da ono malo što imaju od imidža u međunarodnoj zajednici raskrinkamo - poručio je Đurić u intervjuu za Tanjug.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

Kako je rekao, za to će se čuti i u Kongresu SAD i u Beloj kući, i na svim meridijanima.

- Zbog toga što je režim Aljbina Kurtija jednostavno destruktivan za stabilnost u regionu. Posebno pozivam one političke krugove koji su poslednjih meseci počeli da daju prednost konsolidaciji kosovske državnosti u odnosu na poštovanje ljudskih prava na KiM da preispitaju svoju politiku. Nemojte da doprinosite stvaranju geta za Srbe u Evropi u 21. veku, jer KiM, nažalost, počinju da podsećaju na geto za Srbe - poručio je Đurić.

On je podsetio da je zabranjen dinar, zabranjen protok srpske robe, da 11 meseci običan keks proizveden u Srbiji ne može da uđe na KiM.

- Ne mogu da ulaze školski udžbenici za srpske škole. Ne može da se plaća bolnica, Dom zdravlja, vrtić. Pa šta je to nego getoizacija celog jednog naroda? I sada, povrh svega toga, zabranjujete verskom poglavaru Srpske pravoslavne crkve da uđe na teritoriju gde mu je sedište 805 godina. Sa kojim pravom - zapitao je Đurić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Dodao je da onda običan Srbin na KiM nema čemu da se nada, ako su tako zgažena prava patrijarha Srpske pravoslavne crkve, uprkos garancija sadržanim u Ustavu tzv. Kosova.

Novi šef srpske diplomatije istakao je da mu je želja da njegovo Ministarstvo pruži punu podršku Kancelariji za KiM i njenom direktoru Petru Petkoviću.

- Mi ćemo jedan dodatan tim opredeliti da pruža podršku samo našem pregovaračkom timu. To će ujedno da nam omogući da i naša diplomatsko-konzularna predstavništva budu potpuno informisana i uključena u taj proces. Želja nam je da i svaka naša ambasada i svaki naš konzulat bude mini-kancelarija za KiM u smislu stepena informisanosti i spremnosti da se srpska pozicija podeli - rekao je Đurić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike