Đurić: Pravimo Ministarstvo spoljnih poslova koje će biti stub državne politike

14.05.2024

15:52

0

Kako je objasnio, Srbija će voditi nacionalno-odgovornu spoljnu politiku pružene ruke

Đurić: Pravimo Ministarstvo spoljnih poslova koje će biti stub državne politike
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da će u narednom periodu graditi snažnije i dinamičnije Ministarstvo spoljnih poslova, koje će, kako je rekao, da bude u pravom smislu stub i kičma državne politike. 

"Siguran sam da možemo da promenimo paradigmu načina na kojoj je Srbija doživljena u međunarodnoj zajednici. I sa timom entuzijasta ovde, mislim da ćemo zaista napraviti veliki posao u vremenu koje dolazi. Da bismo mogli ovako ambicioznu spoljnu politiku da sprovodimo, moraćemo mnogo više da uložimo u srpsku diplomatiju u narednom periodu", poručio je Đurić u intervjuu Tanjugu. 

Kako je objasnio, Srbija će voditi nacionalno-odgovornu spoljnu politiku pružene ruke, vođenu vizijom predsednika Aleksandra Vučića i potkrepljenu rezultatima koje Srbija postiže u prethodnim godinama, a prema kojima smo prvi u ekonomskom i infrastrukturnom razvoju u našem regionu. 

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

"Vodi ćemo politiku snažne saradnje sa našim susedima. Nećemo zaboraviti da su istorijske veze koje imamo sa narodima Afrike, Azije, Latinske Amerike nešto što je uporedna prednost Srbije i što nas čini interesantnim i značajnim faktorom u evropskoj politici i šire, a naravno i u domenu biznisa nas čini neuporedivo atraktivnijim i doprinosi našem prosperitetu", smatra novi šef srpske diplomatije. 

On naglašava da će se mnogo više ulagati u srpsku diplomatiju u narednom periodu da bismo osnažili našu diplomatsku mrežu, kada su u pitanju kadrovi, moderni sistemi komunikacije i veze, analitički aparat i mehanizam koji treba da bude mozak sistema koji treba da omogući da naše ambasade funkcionišu iz sata u sat sa novim instrukcijama iz Beograda.

"Za tako nešto imamo podršku predsednika Republike, imat ćemo podršku i ministra finansija i radujem se zbog toga što služimo vremenu u kome verujem da ćemo moći da napravimo ozbiljniji iskorak", poručio je ministar. 

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Kako je rekao, po stupanju na dužnost zatekao je zgradu punu ljudi koji su spremni da na sebe prime teret odgovornosti i borbe.

"Zatekao sam jednu agendu koja je značila u prvih 15 dana organizaciju posete predsednika Narodne Republike Kine, posetu prve dame Ukrajine, što je fantastična strateška stvar koju je, da budem iskren, Tamara Vučić veoma pomogla da se realizuje. Zatim, posetu ministarke spoljnih poslova kraljevine Esvatini, koja je prvo veče, kada sam stupio na dužnost, bila u stvari do pola u poseti kod ministra (Ivice) Dačića, pola u poseti kod mene", navodi Đurić.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Takođe, kako je naveo, zatekla ga je i situacija vezana za rezoluciju o Srebrenici, prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i poseta komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija.

"Ja ne mogu da nabrojim šta se sve izdešavalo u prvih 10 dana, ali ono što mogu da kažem je da sam siguran da držimo stvari čvrsto u rukama", naglasio je Đurić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike