Oglasili se Kvinta i EU nakon odluke tzv. Kosova da ne dozvoli patrijarhu Porfiriju i sveštenstvu ulazak na KiM

14.05.2024

13:38

0

Poručuju da Vlada tzv.Kosova mora da deluje u skladu sa ljudskim pravima i zakonodavnim okvirom, kao i interesima svih građana

Oglasili se Kvinta i EU nakon odluke tzv. Kosova da ne dozvoli patrijarhu Porfiriju i sveštenstvu ulazak na KiM
Patrijarh Porfirije - Copyright Dimitrije Nikolic/ATAImages

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na Kosovu izrazile su zabrinutost zbog odluke Vlade tzv.Kosova da ne dozvoli Patrijarhu Porfiriju i njegovim arhijerejima da uđu na Kosovo i Metohiju i prisustvuju svečanom početku redovne godišnje skupštine Sinoda u Pećkoj Patrijaršiji, ističući da ta odluka nije u skladu sa odredbama Ahtisarijevog plana, kao ni sa obavezama Prištine u okviru dijaloga.

- Odluka Vlade (tzv.) Kosova je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana, koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitete za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, i nije u skladu sa obavezama (tzv) Kosova u dijalogu sa EU -navodi se u saopštenju koje je objavila na svom sajtu Ambasada Nemačke u Prištini.

Poručuju da Vlada tzv.Kosova mora da deluje u skladu sa ljudskim pravima i zakonodavnim okvirom, kao i interesima svih građana.

- Očekujemo od Vlade (tzv) Kosova da ispuni najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako i u svom delovanju, da deluje u interesu svih svojih građana i da podržava svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti - ističu iz ambasada zemalja Kvinte i EU.

Pozvali su obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike