Zvanično obrazloženje: Izborne komisije odbile pojedine liste zbog nedostataka

14.05.2024

15:30

0

Protiv ovih rešenja podnosioci izbornih lista imaju pravo prigovora u roku od 48 časova

Zvanično obrazloženje: Izborne komisije odbile pojedine liste zbog nedostataka
Copyright M.M./ATAImages

Opštinske izborne komisije odbile su da proglase izborne liste "Biramo Novi Beograd", "Biramo Voždovac", kao i listu pokreta "Kreni-Promeni" na Vračaru zbog određenih nedostataka.

Gradska izborna komisija opštine Novi Beograd donela je zaključak kojim se nalaže grupi građana "Kreni-Promeni - Novi Beograd" da u roku od 48 časova uklone nedostatak izborne liste tako što će ispraviti ime, odnosno ime i prezime dva kandidata na svojoj listi.

Ista izborna komisija je usvojila prigovor jednog građanina i odbacila proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd" (koalicija stranaka DS, Zeleno levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, PSG), jer dva kandidata sa te izborne liste, Čukić Dejan i Ljiljanić Goran nemaju pravo da biraju i budu birani na teritoriji opštine Novi Beograd. 

Kako se navodi u obrazloženju, oni su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci, što nije u skladu sa Zakonom o dopunama zakona o jedinstvenom biračkom spisku koji je stupio na snagu 11. maja.

Prekršili pravilo o zastupljenosti polova

Izborna komisija gradske opštine Vračar donela je rešenje po kome se odbija proglašenje liste "Dr Savo Manojlović - I ja sam Vračar - Kreni-Promeni", jer na listi nisu ispoštovali zakonska pravila o zastupljenosti polova, odnosno od 26. do 29. mesta stoje četiri kandidata istog pola.

Iz istog razloga je izborna komisija u Obrenovcu odbacila predlog liste podnete od strane Vlaške stranke Most.

Ista izborna komisija donela je zaključak kojim se nalaže koaliciji "Biramo Obrenovac" da u roku od 48 časova otkloni više različitih nedostataka koji postoje na izbornoj listi.

Izborna komisija gradske opštine Voždovac donela je rešenje kojim odbija proglašenje liste "Biramo Voždovac", jer na izbornoj listi od 36. do 40. mesta nisu imali dva pripadnika jednog pola, odnosno tri pripadnika drugog pola, kao što je predviđeno zakonom.

Predali neurednu listu

Po rešenju iste izborne komisije odbacuje se lista grupe građana "Kreni-Promeni Voždovac", jer je neuredna, odnosno na obrascu koji su podneli se ne nalazi ime liste.

Izborna komisija gradske opštine Sopot naložila je koaliciji "Biramo Sopot" da u roku od 48 časova otkloni nedostatke izborne liste koje su smetnja za njeno proglašenje, tako što će Izbornoj komisiji dostaviti najmanje 95 nedostajućih pravno valjanih potpisa. 

Izborna komisija niške opštine Pantelej donela je zaključak po kome se nalaže Novom licu Srbije (Miloš Parandilović) da u roku od 48 časova otkloni nedostatak izborne liste tako što će dostaviti 14 pravno valjanih potpisa birača.

Gradska izborna komisija Kikinde donela je rešenje po kome se odbija proglašenje izborne liste "Kikinda u srcu", jer naziv izborne liste nije u skladu sa zakonom, odnosno nije navedeno u nazivu liste da je u pitanju grupa građana.

Protiv ovih rešenja podnosioci izbornih lista imaju pravo prigovora u roku od 48 časova. Zbirne izborne lista za predstojeće izbore treba da budu zaključene 17. maja. Rok za podnošenje izbornih lista istekao je u nedelju, 12. maja, u ponoć.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike