Građani Gračanice: Žalosno je šta nam rade, nemamo ni dinar, ni slobodu

14.05.2024

10:44

0

Zbog isteka prelaznog perioda koji je tzv. Centralna banka Kosova oročila na tri meseca, od ove nedelje više neće moći ni da kupuju robu za dinare

Građani Gračanice: Žalosno je šta nam rade, nemamo ni dinar, ni slobodu
Copyright Tanjug/Video

Građani Gračanice ne kriju ozlojeđenost što već tri meseca moraju da se dovijaju da bi podigli svoja primanja u dinarima i što zbog isteka prelaznog perioda koji je tzv. Centralna banka Kosova oročila na tri meseca, od ove nedelje više neće moći ni da kupuju robu za dinare.

Zorica Spasić rekla je reporterima Kosovo onlajna da je sve ovo što se dešava velika sramota i da je život sve teži.

"Starija sam osoba, bolesna, pritisak i šećer su mi visoki, a moram da trčim po Srbiji da uzmem novac. Sramota je i žalosno šta nam rade, ne znam da li svet to vidi. Da sam mlađa pa da odem da prošetam takoreći, ali starija sam, ostaću na putu negde. Penzija mi je 30.000, pa nek uzmu sve! Evo ja sam za to, nek narod izađe da prosi. Šta radi ovaj Kurti, ne znam, sramota za njega. Mi treba svi da živimo u ovoj sredini kao što smo ranije živeli. Moji i ja živeli smo u selu Rujce u Lipljanu, živeli smo ekstra. Što da i sad ne bude tako? Zašto da vadimo oči međusobno, imamo decu... Pusti dinar, da se živi, ionako je teško i skupoća. I to malo penzije ne daju kako treba. Sramota za svet, teraj u ćošak, pa postreljaj ako hoćeš, nema kud više", revoltirano priča Spasić.

Printscreen/Kosovonline
 

 

Njena sugrađanka kaže da se narod bukvalno muči, da se svaki evro proverava a da kovanice od dva evra niko i ne prima. 

"Dinar je makar ispravni novac. Moramo da idemo za Kuršumliju da podignemo pare i tamo da ih promenimo a to je sve dodatni posao koji moramo da obavimo. Zašto im to treba? Da bi se Kurti osećao bolje, ništa drugo, a narod da muči svaki dan. Kvinta je već pozdravila ovo i šta da očekuješ bolje, ništa. Mogu do sutra da se igraju sa narodom, a on će da pati i za dinarom i za slobodom koju nemamo i ljudskim pravima. Sve nam je ugroženo, sve su nam oteli, teško živimo", razočarana je ova meštanka Gračanice.

Printscreen/Kosovonline
 

 

Još jedan građanin kaže da po isteku prelaznog perioda za ukidanje dinara samo može da bude teže.

"To je haos, toliko godina smo koristili našu valutu i sad odjednom od toga nema ništa. Šta će da bude, videćemo, sigurno je da će biti još teže", kaže on.

Printscreen/Kosovonline
 

 

Na pitanje da li očekuje neko rešenje, ironično odgovara:

"Kako su krenuli, da nas ovde ne bude više". 

Stojković: Penzionerima će biti još teže istekom prelaznog perioda za primenu odluke o dinaru

U tranzicionom periodu od stupanja na snagu nerazumne i nehumane odluke Centralne banke Kosova o dinaru, očigledno nije moglo da se dođe do dogovora i rešenja i čini mi se da je umnogome zakazala međunarodna zajednica koja nije imala razumevanje za srpsku zajednicu na Kosovu, kaže za Kosovo onlajn predsednik Udruženja penzionera u Gračanici Vesko Stojković. 
On navodi da je Udruženju prijavljeno mnogo slučajeva da u prodavnicama ne može da se plati u dinarima, ali da problema ima i pri plaćanju banjske rehabilitacije ili odmora penzionera.

"Došli smo u situaciju da ne možemo da izmirimo svoje obaveze. Izmirićemo, ali kasnimo, a da ne pričamo o svakodnevnom snabdevanju, nabavci lekova i drugim stvarima. Nadamo se rešenju oko dinara ali su nade sve manje upravo zbog te prećutne saglasnosti međunarodne zajednice", ističe Stojković.

Printscreen/Kosovonline
 

 

Kako dodaje, međunarodna zajednica je mogla da odloži sprovđenje odluke CBK i administracije u Prištini na razuman period, ali je po ko zna koji put zakazala. 

"Samom najavom odluke CBK penzioneri su došli u situaciju da ne mogu da opstanu i da se obezbede osnovnim životnim namirnicama i lekovima, a sada kada odluka postaje pravosnažna, situacija će se još više pogoršati. Mi i dalje penzije primamo u dinarima i sve to iziskuje dodatne napore i pravi neverovatne probleme sa kojima se penzioneri suočavaju", navodi Stojković.

Penzioneri, kaže, nisu hteli, pa ipak moraju da se navikavaju na nove okolnosti, ali navika, ističe, ne znači i pristajanje na sve to.

"Neizvesnost ostaje prisutna. Ukidanjem dinara postavlja se pitanje da li će sutra biti moguća sloboda kretanja i sloboda udruživanja? Život mora da teče dalje, moramo da se snalazimo, ali je zaista beznadežno u svakom pogledu ako se ove tendencije nastave kao i prećutno odobravanje svih postupaka kosovske administracije od strane međunarodne zajednice", kaže Stojković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike