Dačić o Danu pobede: Snažna sećanja na borbu protiv najvećeg zla 20. veka

09.05.2024

12:33

0

Autor: 24sedam

Naša dužnost je, kako je naglasio, da ne dopustimo takve pokušaje izmene istorije

Dačić o Danu pobede: Snažna sećanja na borbu protiv najvećeg zla 20. veka
Copyright Printscreen/Instagram/mupsrbije

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas svim građanima Srbije 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

- Dan pobede je veliki praznik, simbol herojstva i jedinstva naroda, koji budi, pre svega, snažna sećanja na zajedničku borbu protiv fašizma, najvećeg zla 20. veka - naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo unurašnjih poslova.

 

 

Posle tragedije Drugog svetskog rata, na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, generacije naših predaka su doslovno spasle svet, okončavši rat i postavivši temelje za mir, obezbedivši našu sadašnjost i budućnost, istakao je on.

- Današnji dan je i prilika da se suočimo sa svim aktuelnim izazovima koji mogu da dovedu u pitanje ostvarene blagodeti mira. Nažalost, suočeni smo sa pokušajima relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca, kao i sa idejama isključivosti, mržnje i netolerancije čije je tragične posledice osetila generacija naših predaka - rekao je Dačić.

Naša dužnost je, kako je naglasio, da ne dopustimo takve pokušaje izmene istorije.

- Moramo ostati posvećeni očuvanju slobode i mira za koje su oni dali živote. Moramo, ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta, braniti naše zajedničke vrednosti – slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava, i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama - zaključio je Dačić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike