Đurić: Bakojani preduzela još jedan sramotan korak - podrška članstvu Kurtijeve vlade mrlja koja se ne može opravdati!

01.05.2024

18:15

0

Zaista bih voleo da znam, ako je moguće, koji su tačno ti kriterijumi na osnovu kojih ona sada podržava članstvo Kurtijeve etnonacionalističke vlade u Savetu Evrope - istakao je Đurić

Đurić: Bakojani preduzela još jedan sramotan korak - podrška članstvu Kurtijeve vlade mrlja koja se ne može opravdati!
Dora Bakojani - Copyright Profimedia

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

- Prestupi za koje se pravi da ne vidi, uprkos njenih 300 poseta regionu, ne uključuju samo formalne obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma i Ohridskih pregovora, već, što je još važnije, osnovna ljudska, politička i ekonomska prava Srba na tzv. Kosovu - napisao je Đurić na platformi X (Tviter).

Antonio Ahel/ATA Images
Marko Đurić

Prema njegovim rečima, Bakojani sada navodi da ni od jednog kandidata za članstvo u Savetu Evrope nikada nije traženo da ispuni toliko kriterijuma kao od Kurtijevog režima.

- Zaista bih voleo da znam, ako je moguće, koji su tačno ti kriterijumi na osnovu kojih ona sada podržava članstvo Kurtijeve etnonacionalističke vlade u Savetu Evrope - istakao je Đurić.

Printscreen
Aljbin Kurti i Dora Bakojani

On se upitao da li je to 11-mesečna potpuna zabrana ulaska srpske robe na tzv. Kosovo ili je to nezakonita zabrana korišćenja srpskog dinara, što dovodi do toga da bolnice u sredinama sa srpskom većinom nemaju lekove i sanitet, a doktori, medicinske sestre i majke ne primaju plate, novac za negu dece ili penzije?

- Da li su ti kriterijumi možda vansudska hapšenja (koju su više puta javno pominjali visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i drugi zvaničnici EU i SAD), ili je to brutalno ugnjetavanje kojem su kosovski Srbi svakodnevno izloženi? - upitao se Đurić.

On je istakao da je podrška članstvu Kurtijeve vlade sramna mrlja koja se ne može opravdati.

- Ona za koju sam duboko uveren da nije u interesu ni grčkog ni srpskog naroda - naglasio je Đurić.

Bakojani je u autorskom tekstu za "European Western Balkans" navela da nijednom kandidatu za članstvo u Savetu Evrope nije traženo više reformi nego tzv. Kosovu pre rasprave o članstvu u toj organizaciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike