Brnabić: Borba protiv donošenja rezolucije o Srebrenici nikad teža! Prekršili su sve - svako pravilo i svaki princip!

25.04.2024

09:44

0

Neke ranije vlasti su trebale da se bore i kad je Priština proglasila nezavisnost, i tad je trebalo da se zasuku rukavi i obiđe ceo svet - istakla je Brnabić

Brnabić: Borba protiv donošenja rezolucije o Srebrenici nikad teža! Prekršili su sve - svako pravilo i svaki princip!
Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić ocenila je borba protiv donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Srebrenici nikad teža.

Gostujući na TV Kurir, Brnabićeva je ocenila da predložena rezolucija krši svako pravilo i svaki princip.

- Deluje mi da je nikad teža diplomatska borba, neke ranije vlasti su trebale da se bore i kad je Priština proglasila nezavisnost, i tad je trebalo da se zasuku rukavi i obiđe ceo svet. Kao i kada smo se borili da budemo domaćini EXPO. Imamo listu svih zemalja, imate strategiju, stupite u kontakt sa svakom zemljom, u neke pošaljete delegacije, čujete se sa premijerom, predsednikom, radite da obezbedite razumevanje i plasman arugmenata i onda je njima teško da izbegnu to. Pritisci su strašni, od strane Nemačke, Britanije... Ova rezolucija krši svako pravilo, princip, Dejtonski sporazum - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Njujorku, ima važne sastanke sa međunarodnim zvaničnicima.

- Predsednik Vučić ima sastanke do kasno u noć, a ima i pojedinačne sastanke, radne ručkove, večere, doručke. Sinoć smo od pola 10 imali konferencijski sastanak gde smo prolazili zemlju po zemlju... Naše delegacije su po čitavom svetu i razgovaraju - dodala je ona.

- Teška diplomatska borba. Mnogi ljudi ne razumeju da mi bijemo razne bitke. Oni praktično prave rezoluciju na osnovu presude Međunarodnog suda iz maja 2006. godine, meni se čini da smo mogli i morali drugačije da se borimo - rekla je Brnabićeva.

Podsetimo, u Generalnoj Skupštini UN za samo sedam dana, 2. maja, glasaće se o usvajanju rezolucije o Srebrenici.

Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, preko svih diplomatskih kanala, radi na tome da što manje država podrži ovu rezoluciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike