Otvorena biračka mesta na severu KiM, Srbi najavili bojkot

21.04.2024

08:58

0

Svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe pozvali su građane na bojkot današnjeg referenduma zbog brojnih opstrukcija od strane Prištine

Otvorena biračka mesta na severu KiM, Srbi najavili bojkot
Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

U Kosovskoj Mitrovici jutros su otvorena biračka mesta na glasanju koje organizuju privremene prištinske institucije u četiri opštine na severu KiM o smeni gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača.

Sve srpske stranke pozvale su na bojkot, a Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

U severnom delu Kosovske Mitrovice biračka mesta otvorena su u 7 sati, a na na njima za sada nema glasača, prisutni su samo predstavnici Opštinske izborne komisije.

Ulice u severnom delu Kosovske Mitrovice su prazne i na njima gotovo da nema ljudi.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da će se glasati na ukupno 23 biračka mesta.
Prvobitno je planirano da se glasanje održi na 43 biračka mesta, ali su direktori škola na severu KiM odbili da ustupe školske zgrade za održavanje glasanja. 

Biračka mesta su u opštinskim zgradama, privrednim subjektima, školama koje rade po prištinskom sistemu, a u Zubinom Potoku postavljeni su i kontejneri, što je bio slučaj i na izborima u aprilu prošle godine koje su Srbi bojkotovali. 

AP Photo/Visar Kryeziu
 

 

Svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe pozvali su građane na bojkot današnjeg referenduma zbog brojnih opstrukcija od strane Prištine. 

Prema administrativnom uputstvu koje su usvojile privremene prištinske vlasti, za smenu gradonačelnika potrebno je prikupiti 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, što je vrlo teško ostvariti, imajući u vidu da je zbog stalnih pritisaka Prištine sever KiM napustilo 15 odsto Srba. 

Srpska lista je ukazala i da je na biračkom spisku znatno veći broj birača nego što to prikazuje siruacija na terenu, kao i na postavljanje kamera na biračkim mestima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike