Poziv koalicije NADA da stranke u Srbiji potpišu deklaraciju podrške Republici Srpskoj

27.07.2021

10:55

0

Predsednik DSS Miloš Jovanović ističe da u Srebrenici nije počinjen zločin genocida i nedopustivo je, kaže, da se srpskom narodu natura krivica za nešto

Poziv koalicije NADA da stranke u Srbiji potpišu deklaraciju podrške Republici Srpskoj
Copyright Banjaluka, Profimedia

Koalicija NADA koju čine Demokratska stranka Srbije, POKS i 19 udruženja građana pozvala je sve političke stranke da potpišu zajedničku deklaraciju podrške Republici Srpskoj i tako se, kažu, uključe u borbu za zaštitu srpskog naroda “od onih koji ga nazivaju genocidnim i pokušavaju da nađu alibi za ukidanje srpskog entiteta u BiH”.

Ta koalicija ističe da podržava odluke srpskih političkih stranaka kojim su, kako navode u saopštenju, iskazali odlučno odbacivanje akta visokog predstavnika Valentina Incka i započeli borbu za očuvanje punog kapaciteta unutrašnjeg suvereniteta Republike Srpske.

pročitajte još

Predsednik DSS Miloš Jovanović ističe da u Srebrenici nije počinjen zločin genocida i nedopustivo je, kaže, da se srpskom narodu natura krivica za nešto što se nije dogodilo.

-Skandalozni akt koji je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko sastavni je deo sinhronizovanog i pojačanog pritiska dela zapadnih sila na Republiku Srpsku i Srbiju da se prihvati unitarizacija BiH i prizna secesija Kosova i uverenja da se to može postići destabilizacijom BiH i Srbije, rekao je Jovanović.

Predsednik POKS-a Žika Gojković ističe da su jedinstvo i sabornost potrebniji više nego ikada i zato NADA poziva stranke u Srbiji da, uprkos razlikama, pruže podršku RS.

Da podsetimo, sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebalo da bude razmatran Predlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu, otkazana je zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske.

Naime, lideri političkih partija iz Republike Srpske odbacili su kao ništavan Inckov Zakon, te odlučili da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH, od sutra neće učestvovati u odlučivanju, dok se ne reši pitanje nametnutog zakonskog rešenja o zabrani negiranja genocida u BiH.

Najavljeno je i da će Skupština RS doneti dva zakonska rešenja koja će biti odgovor na ponašanje visokog predstavnika i njegovo nametanje zakona. Kako 24sedam saznaje, Skupština će doneti zakon da ko god bude nazvao Republiku Srpsku genocidnom, da će biti sankcionisan i da će ići u zatvor.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike