Saznajemo: Republika Srpska sprema odgovor na Inckov Zakon o Srebrenici

26.07.2021

20:48

0

Autor: I. Kranjčević

Prof. Srđan Perišić, savetnik predsednika RS, kaže da je danas postignuto političko jedinstvo koje su građani Republike Srpske tražili

Youtube printscreen

Ako je Valentin Incko, odlazeći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametanjem spornog Zakona o Srebrenici koji bi kažnjavao sve koji negiraju da se tu dogodio genocid, u nečemu uspeo, onda je to da je ujedinio sve političke predstavnike i vlasti i opozicije.

Naime, lideri političkih partija iz Republike Srpske odbacili su danas kao ništavan Inckov Zakon, te odlučili da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH, od sutra neće učestvovati u odlučivanju, dok se ne reši pitanje nametnutog zakonskog rešenja o zabrani negiranja genocida u BiH.

pročitajte još

Dogovoreno je da se na sednici Skupštine RS u petak nađu izmene dva zakona, kao i da ta sednica bude zatvorena za javnost.

Kako u izjavi za 24sedam kaže prof. Srđan Perišić, savetnik predsednika RS, danas je postignuto političko jedinstvo koje su građani Republike Srpske tražili.

-To jedinstvo se ogleda u tome da RS daje institucionalno odgovor na nametanje Inckovog krivičnog zakona. Kao prvo, zakon se proglašava ništavnim, kao drugo prestaje rad predstavnika RS u zajedničkim institucijama, a kao treće doneta je odluka da je budući visoki predstavnik nelegitiman i nelegalan i da ga RS ne priznaje. Najavljeno je i da će Skupština RS doneti dva zakonska rešenja koja će biti odgovor na ponašanje visokog predstavnika i njegovo nametanje zakona, kaže za 24sedam prof. Perišić.

Kako se saznaje, Skupština će doneti zakon da ko god bude nazvao Republiku Srpsku genocidnom, da će biti sankcionisan i da će ići u zatvor.

-To će, najverovatnije, biti zajednički odgovor. Inckov zakon dira u suštinu RS jer to nametanje genocidnosti, menja identitet. Temelj svake državnosti je identitet naroda, a ako bi se ovaj zakon primenjivao, njime bi RS dobila identitet genocidnosti. Cilj Inckovog zakona i jeste da se posle nekog vremena ukine RS, jer ne može da postoji država koja ima u temeljima genocid, navodi prof. Perišić.

Prof. Srđan Perišić, Printscreen Youtube

On dodaje da ovaj zakon jeste potpisao Valentin Incko, ali da iza njega stoje Vašington, London, Brisel…

-On je tehničko lice koje je to potpisalo… Njegov zakon neće moći da se realizuje i da zaživi, jer Republika Srpska ima poluge kako to da spreči. Sada se odlučila na političku blokadu. Po Dejtonu, naime, odluke se ne mogu donositi bez prisustva predstavnika sva tri naroda. Dakle, donose se konsenzusom. Politički subjekti u RS će se konsultovati nadalje na koji će sve način tu blokadu da sprovode u praksi, koje metode će da primenjuju… Za sada je jasno da od sutra prestaju s radom, što će stvoriti blokadu po svim pitanjima, ne samo po pitanju nametnutog zakona, dodaje prof. Perišić.

Zaključuje da oni hoće da isteraju da niko ne može da nameće zakone izvan parlamenta.

-Zapad je nametanjem ovog zakona, zapravo, pokazao da BiH nije država. U svakoj državi zakone donosi parlament, a ovde su pokušali da proture zakon mimo parlamenta da bi proglasili Republiku Srpsku genocidnom, a to je udar i na BiH, samo što u Sarajevu to ne vide, navodi prof. Perišić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti