Predsednik Vučić: Uputio sam pisma evropskim liderima tražeći da preispitaju pitanje prijema tzv. Kosova u Savet Evrope

14.04.2024

12:02 >> 12:45

0

Autor: 24sedam

Vučić je naglasio da kada je reč o vladavini prava, da na KiM postoji sve osim vladavine prava, te da se tamo sprovodi teror nad srpskim narodom

Predsednik Vučić: Uputio sam pisma evropskim liderima tražeći da preispitaju pitanje prijema tzv. Kosova u Savet Evrope
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima nakon svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre".

Na današnjoj svečanosti, inače, ovoj elitnoj jedinici, zahvaljujući odluci predsednika, ukazana je najveća od svih počasti, dodeljena im je najveća vojnička svetinja - vojna zastava. Vučić je u obraćanju pripadnicima "Kobri" poručio da će se u narednim danima i nedeljama boriti svim političkim sredstvima da sačuvamo obraz i ugled Srbije.

Tanjug printscreen
 

 

- Mi smo preduzeli sve mere, napisao sam pismo svim članicama Saveta Evrope, ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima, personalizovana pisma. Svakome sam se obratio imajući u vidu specifine odnose, onima koji su priznali i onima koji nisu priznali nezavisnost KiM. Sva ta pisma su prosleđena. Tražio sam da još jedanput razmotre odluku PS Saveta Evrope koja će uslediti za dva dana, zbog toga što kada govore o vladavini prava, jasno je da na KiM postoji sve osim vladavine prava, da se tamo sprovodi teror nad srpskim narodom, da Zajednica srpskih opština posle 11 godina nije formirana, ukazao sam na trik kojim hoće da se posluže navodno šalju nacrt ZSO u ustavni sud, posle koga neće ništa uraditi, već time hoće da zamažu oči. Mi ćemo nastaviti da se borimo, rekao je Vučić na početku obraćanja javnosti i naglasio da će se Srbija boriti za istinu, pravdu.

 

Svi koji krše ustavni poredak Srbije biće gonjeni i procesuirani od nadležnih organa

-To je ono što je naš zadatak i što možemo da učinimo. Prištinske vlasti su juče uhapsile hrabrog čoveka, kojeg su albanski teroristi ranili 2021. godine na KiM. Namerno kažem albanski teroristi, ti policajci nisu imali pravo da budu na severu KiM po briselskom dokumentu su mogli da budu regionalni policajci srpske nacionalnosti. Danas ga progone zbog rušenja tzv. ustavnog poretka Kosova. Kada naše tužilaštvo reši da radi svoj posao u potpunosti, a verujem da će to biti od sledeće nedelje, svi koji krše ustavni poredak Srbije biće gonjeni i procesuirani od nadležnih organa, jer Ustav Republike Srbije je vrhovni pravni akt kojeg moraju svi da se pridržavaju, poručio je Vučić.   

Uskoro putujem u Njujork

-Uskoro putujem za Njujork i pripremam se za to. Napisao sam pismo predsedniku Generalne skupštine i razgovarao sa njim i uputio svog specijalnog izaslanika. Zahvalan sam gospodinu Jeremiću, bez obzira što će se njemu vratiti kao politički kapital, nije mi problem da to kažem. Jeremić će sutra predsedniku Generalne skupštine predati moje pismo i preneti mu sve usmene poruke.

- Juče smo dobili zvaničnu potvrdu SAD da će izuzetno jako da lobiraju za Rezoluciju o genocidu, ja sam njima odgovorio da ću ja lobirati svom svojom snagom protiv toga. Zato što ne mislim da je to pitanje nečije snage, već pravde i istine. Svetinja koju branite i čuvate je mnogo veća od sile koja vas napada. Mi ćemo se boriti hrabro, snažno i do kraja. I iznenadićete se rezultatom. Male su nam šanse, ali će se iznenaditi stepenom otpora slobodarskog naroda. Iznenadiće se kako ljudi više neće kao noj neće da zabijaju glavu u pesak. Borićemo se do kraja.

- Onda, kada to završe i izglasaju, ako izglasaju, onda ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu saveta bezbednosti UN. Nećemo pomenuti Nemce, ali ćemo podneti rezoluciju i za Kragujevac, Kraljevo, Jajince. Pa ćemo onda za Jasenovac. Otvorili su Pandorinu kutiju i čujem da će mnogi sada da podnose rezolucije, istakao je predsednik Vučić.

-Biće mnogo odluka, procesa koje ćemo da pokrećemo, želeli smo da budemo fini prema svima, da nekoga negde ne uvredimo. Pošto oni hoće da ubede narod da je za njega dobro da donesu najtežu odluku, borićemo se snažno do kraja, poručio je Vučić.

Na kraju je kratko poručio: Zapamtite moje reči, pobediće Srbija! rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike