Predsednica Skupštine: Želimo da implementiramo sve preporuke ODIHR, od opozicije sam po treći put dobila odgovor "ne"

11.04.2024

14:13

0

Autor: 24sedam

Opozicija još jednom pokazala da ih ne zanimaju preporuke ODIHR - navela je ona

Predsednica Skupštine: Želimo da implementiramo sve preporuke ODIHR, od opozicije sam po treći put dobila odgovor "ne"
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić održala je konferenciju za medije nakon sastanka o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa u Srbiji

- Danas smo imali još jedan, treći po redu, pokušaj dijaloga sa opozicijom. Mislim da dijalog ovako ne izgleda, što me neće sprečiti da nastavim da pokušavam zato što je to moja dužnost, moja obaveza i nastaviću da apelujem da se ponašamo kao odrasli, odgovorni i razumni ljudi. I u jednom trenutku nadam se da ćemo uspeti to da postignemo - navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da su danas imali najkonkretniju temu razgovora - koncezus o preporukama ODIHR.

Tanjug/Jadranka Ilić
Ana Brnabić

- Hajde da konkretno radimo na tome. Pošto na prva dva pokušaja dijaloga nisam od predstavnika opozicije dobila nikakve inpute oko toga šta su im prioriteti i na koji način žele da radimo na brzoj, transparentnoj i inkluzivnoj implementaciji ODIHR preporuka, danas smo imali jednu konkretnu temu, a to su izmene i dopune pet zakona koje, u koliko i kada uradimo, u potpunosti smo primenili sedam ODIHR preporuka - rekla je ona. 

Predsednica Skupštine je kazala da ona nije birala odluke koje želi da implementira, već da želi sve da ih implementira. 

- To su Zakon o izmenu narodnih poslanika, koji ukoliko primenimo, primenićemo preporuke broj 2, 11 i 20 iz finalnog izveštaja ODIHR, Zakon o lokalnim izborima u skladu sa preporukam broj 2, 11 i 20, Zakon o finansiranju političkih aktivnostu u skladu sa preporukom 15, Zakon o sprečavanju korupcije u skladu sa preporukom broj 17 i Zakon o Ustavnom sudu u skladu sa preporukom broj 24. Bili smo spremni za ovaj sastanak, naporno smo radili i svi su pre sastanka dobili nacte izmene i dopuna kako bi dali svoje komentare i dogovorili ove zakone i time pokazali da svi zajedno želimo da radimo na primeni preporuka - navela je Brnabićeva.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Nažalost, kako ona kaže, i treći put je dobila odgovor "ne" od opozicije grupisane oko koalicije "Srbija protiv nasilja".

- Taj dijalog, kako ga oni shvataju, i koliko im je do njega stalo, za mene može da se sumira u sedam tačaka. Pod jedan gospođa Tepić je došla sa unapred pripremljenim govorom, taj govor je pročitala i onda ga prosledila medijima koji ih podržavaju, dok smo mi trebali da valjda razgovaramo. To je bio jedan politički performans, ne dijalog - istakla je ona. 

Brnabićeva kaže da oni nisu hteli da razgovaraju o preporukama ODIHR, već o datumu lokalnih izbora. 

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Na sastanku koji je trebao da bude dijalog i kompromis, oni su postavili ultimatum. Napustili su sastanak. Nisu se udostojili da čuju zaključke i predloge sastanka. Neverovatna bahatost je pokazana danas. Pokazali su još jednom da ih ne zanimaju preporuke ODIHR. Jedan deo njih umesto da danas bude ovde, bio je na sastanku kod Josipa Juratovića u Bundestagu. Pokazali su šta im je prioritet - rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da će se u narednom periodu raditi na novim tačkama, kao i da ih je poslala predstavnicima opozicije. 

O izborima u Beogradu

Antonio Ahel/ATA
 

Brnabićeva je kazala da su izbori za Beograd raspisani u najkasnijem mogućem terminu, 2. jun, kao i da će se održati u skladu sa zakonima Srbije.

- Što se tiče svih ostalih lokalnih izbora, i dalje nudimo, ukoliko žele, da razgovaramo o datumu tih izbora. Ukoliko ne žele, ti izbori će se održati onda kada im je vreme, a to je jul ili avgusta - navela je Brnabić.

Pitanja novinara 

Na pitanje novinara čemu dijalog sa opozicijom o primeni prepruka ODIHR-a ako neće biti ispunjen zahtev za spajanjem izbora, Brnabićeva je rekla sledeće:

- Postoji jedna stvar oko koje se slažemo, nakon više godina apsolutnog neslaganja po većini pitanja, konačno se javila važna stvar oko koje se slažemo, imamo konsezus, a to je primena ODIHR preporuka. Oni kažu da misle da je to važno da bi se dodatno poboljšali izborni uslovi i mi mislimo da je to važno kako bi se dodatno poboljšali izborni uslovi.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Poručila je da je onda njeno pitanje - zašto onda danas ne radimo na implementaciji ODIHR preporuka?

- Zbog čega? Zašto insistiraju samo na jednoj jedinoj stvari oko koje se ne slažemo? Moje danas hipotetičko pitanje na sastanku bilo je, dobro, u redu, vaša politička odluka je hoćete li da bojkotujete izbore 2. juna ili nećete. Mi ćemo poštovati tu vašu odluku. Ali, recite mi, i kad prođe taj 2. jun, zar ODIHR preporuke ne ostaju jednako važne? Zar ne želite da se poboljšaju izborni uslovi? Zar ne želite uvid u birački spisak? Zašto danas ne radimo na tome? Kakve to veze ima sa datumom izbora? I kakve veze ima sa bojkotom - naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da ona insistira na stvarima oko kojih se slažu vlast i opozicija, a koje su važne za Srbiju i za sve njene građane.

- Oni insistiraju na jednom od tri zahteva, koji je pritom protivzakonit, kako bi obesmislili dijalog koji pokušavamo da imamo. I nastaviću da pozivam, pa znate zašto? Zato što ćemo mi za četiri godine imati ponovno parlamentarne izbore. I to sam takođe danas pitala. Hoćete ponovo da pričate građanima kako ne postoje uslovi za izbore? Hoćete ponovo da pričate građanima kako nije transparentan birački spisak? Iako vam je bilo ponuđeno, rekla bih, sa moje strane moljenje na kolenima da se uključimo zajedno u primenu ODIHR-ovih preporuka - zapitala je predsednica Skupštine Srbije.

Pitala je takođe kakve to veze ima sa datumom izbora.

- Baš nikakve. I to pokazuje u stvari neozbiljnost i neodgovornost opozicije - navela je Brnabićeva.

Ona je rekla i da je opozicija do pre šest meseci govorila da je osnovna demokratska praksa razdvajanje izbora, a sada njihovo spajanje.

Na pitanje novinara da li je dijalog vlasti i opozicije oko preporuka ODIHR mogao da počne ranije, pa bi bilo više vremena da se ispune preporuke, Brnabić je odgovorila da je moglo, ali da do toga nije došlo pošto oni, kako je rekla, nisu ispoštovali svoju ustavnu obavezu i nisu došli na konsultacije na koje ih je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao ni za konsultacije za izbor skupštinskih tela.

- Zašto nisu otišli na konsultacije i rekli predsedniku Vučiću da bez ti zahteva neće da razgovaraju i da promeni temu razgovora sa njima, kao što sam je promenila teme kolegijuma. Da su želeli, imali su vremena, ali gospoda se nisu ni udostojila da odgovore. Bilo je dovoljno vemena za sve - konstatovala je Brnabić.

Na pitanje novinara da li smatra da je, čak i da se postigne dogovor vlasti i opozicije, moguće sprovesti sve preporuke ODIHR-a, Brnabić je odgovorila da je apsolutno ubeđena da mogu.

- Opozicija kaže da se plaši da ne mogu da se sprovedu do 2. juna, ali da žele da se svi izbori održe 2. juna. To je paradoks - ocenila je Brnabić.

Završen sastanak vlasti i opozicije o odlukama ODIHR 

U Skupštini Srbije danas je održan sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o odlukama ODIHR-a o izbornim uslovima. 

Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre. 

Sastanku su prisustvovale stranke vladajuće koalicije, koalicije "Srbija protiv nasilja", kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

Međutim, predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" napustili su ovaj sastanak.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike