Aleksić diže pobunu protiv Đilasa i Ponoša! Totalni raskol u tajkunskoj opoziciji

10.04.2024

07:56

0

Da je u Đilasovoj koaliciji na pomolu veliki raskol, potvrđuje Miloš Pavlović, koji je poručio da opozicija treba da ide na sastanak kod predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić

Aleksić diže pobunu protiv Đilasa i Ponoša! Totalni raskol u tajkunskoj opoziciji
Dragan Đilas - Copyright A.K./ATAImages

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, pobunio se protiv svog koalicionog partnera i lidera takozvanog saveza Srbija protiv nasilja Dragana Đilasa.

Funkcioneri Aleksićeve stranke žele da izađu na ponovljene beogradske izbore koji su zakazani za 2. jun, dok Đilas i njegov saradnik Zdravko Ponoš, šef pokreta SRCE, ne odustaju od bojkota i izazivanja haosa na ulicama. Istovremeno, Đilas ima bunu i u svojoj stranci, što je dokazuje iznenadni odlazak Ane Stevanović, jedne od njegovih najbližih saradnica, koja se takođe usprotivila ideji tajkuna da ne izađe na predstojeće glasanje u Beogradu.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

Raspad izvestan

Da je u Đilasovoj koaliciji na pomolu veliki raskol potvrđuje Miloš Pavlović, koji je poručio da opozicija treba da ide na sastanak kod predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, koja je za sledeću nedelju najavila novi sastanak o izbornim uslovima i ispunjenju preporuka ODHIR-a i pozvala opozicionare na razgovor.

- Opozicija treba da ide na sastanak u vezi s preporukama ODIHR-a, jer je opozicija postavila svoje uslove. Ako se ti uslovi i ispune, opozicija bi svakako trebalo da izađe na izbore! - rekao je Pavlović.

S tim stavom, prema svemu sudeći, saglasna je i Ana Stevanović, Đilasova bliska saradnica i članica Predsedništva SSP, koja je juče saopštila da napušta tu partiju zbog 'nepovratne razlike u vrednostima'.

'Posle pet godina odlučila sam da i formalno napustim SSP, u kome sam od dana osnivanja, i podnesem ostavke na stranačke funkcije - članice Predsedništva i internacionalnog sekretara. Odluka nije doneta u trenutku, već zbog nepovratne razlike u vrednostima i uverenja da je odluka o bojkotu pogrešna. Razlozi za ovu odluku su brojni, budući da nije doneta u trenutku, ali ključan razlog je nepovratno razilaženje u vrednostima', napisala je Stevanovićeva na društvenoj mreži Iks.

I dok se Đilas nije oglašavao tim povodom, politički analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući sve ove navode, kaže da je očigledno počeo neminovan proces raspada Đilasovog saveza.

- Posvađaće se između sebe, izgubiće birače i doživeće politički debakl, šta god da urade. Pogrešno komuniciraju s biračkim telom, suprotnom stranom i međunarodnim akterima. Ovo je početak kraja koji sledi, izvesno je, brzo i eksplozivno - ističe Stanković.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost naglašava da postoji više razloga koji uzrokuju rasulo u opoziciji.

- Očigledno postoje podeljena mišljenja oko toga da li treba izaći na izbore ili ne. Postoji deo opozicije koji smatra da su sada bliže pobedi u Beogradu i da bi zbog toga trebalo izaći na izbore. S druge strane, postoji deo političara oko Đilasa koji ima istraživanja javnog mnjenja i smatra da će izlazak na izbore biti katastrofalan za njih, te da će zabeležiti još gori rezultat nego na decembarskim izborima. Za njih je bojkot izbora u stvari alibi. Ima i onih koji smatraju da je ovo šansa da se potisnu Đilas i njemu bliski političari, a da oni sami izađu u prvi plan, recimo Savo Manojlović - objašnjava Graovac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike