Orban: Srbi su potrebni Evropi - bez njih nema zdrave EU, ni bezbednosti i stabilnosti!

05.04.2024

11:41

0

On smatra da proširenje EU treba da ide u pravcu juga, pa onda ka istoku

Orban: Srbi su potrebni Evropi - bez njih nema zdrave EU, ni bezbednosti i stabilnosti!
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Markus Schreiber, File

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas u Banjaluci da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbednosti i stabilnosti.

Orban je, nakon što mu je uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju.

On smatra da proširenje EU treba da ide u pravcu juga, pa onda ka istoku, prenela je Srna.

Orban je poručio da je Republika Srpska deo Evrope koji u budućnosti mogu da imaju najbrži rast i da Evropa može da pomogne u tome.

- Ima političkih kriza, ekonomskih poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je iz aspekta Mađarske veoma značajan - rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je dodao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji koja se ogleda u isporučavanju poljoprivredne opreme koja bi trebala da unapredi agrarni sektor Srpske.

- Trebalo bi da otvorimo i jedno novo poglavlje, takozvanu narodnu diplomatiju. Krak mađarskih auto-puteva u ovom pravcu će biti uskoro završen sve do hrvatske granice i, ako Hrvati završe svoj deo puta, to znači da ćemo postati pravi susedi. Rado ćemo dolaziti do vas - istakao je Orban.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike