Šapić: Moramo da prestanemo da izbegavamo korišćenje termina srpski i da jednom za svagda raskrstimo sa jugoslovensko-antisrpskom politikom!

05.04.2024

09:45

0

Mislim da je došlo vreme da se pozabavimo tom vrstom terminologije i lingvistike - rekao je Šapić

Šapić: Moramo da prestanemo da izbegavamo korišćenje termina srpski i da jednom za svagda raskrstimo sa jugoslovensko-antisrpskom politikom!
Copyright 24sedam

Kako smo mi došli u fazu da izbegavamo pridev "srpski" i da u tom kontekstu ne smemo da izgovorimo ono što je prirodno svugde drugde u svetu da se izgovori? Pa zašto se naša državna televizija zove Radio televizija Srbije, a Hrvatska se zove Hrvatska radio televizija, Britanska se zove Britanska, Grčka se zove Grčka radio televizija. Zašto se naš fudbalski savez ne zove Srpski fudbalski savez, već se zove Fudbalski savez Srbije? Ili zašto ne smemo da kažemo srpski predsednik Aleksandar Vučić, kao što kažemo francuski ili američki predsednik, nego kažemo predsednik Srbije? Mislim da je došlo vreme da se pozabavimo tom vrstom terminologije i lingvistike u našem jeziku i da pridev srpski počnemo sa ponosom da koristimo, rekao je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić u emisiji "Info jutro" na TV Informer.

Sa druge strane, naglasio je i prisutnost termina Jugoslavija u imenu jednog od najpopularnijih sportskih društava u zemlji.

- Pre nekoliko dana izašlo je saopštenje Sportskog društva Partizan i čitajući saopštenje vidim da počinje sa "JSD...". Zapitam se šta je sad ovo "JSD"? Uđem na njihov sajt, i vidim da se oni danas i dalje zvanično zovu Jugoslovensko sportsko društvo Partizan. Kažem sebi, da li je ovo moguće? Koje jugoslovensko sportsko društvo? Zašto barem nisu promenili ime u Srpsko sportsko društvo Partizan? Shvatate li o čemu mi pričamo, ali nikom ništa, to je izgleda, sasvim normalno - rekao je on.

Kako kaže, odsustvo reči srpski vidi u tome što mi još uvek nismo raskrstili sa jugoslovensko-antisrpskom politikom.

- Mi još uvek, nažalost, nismo raskrstili sa nekim stvarima iz prošlosti, nismo raskrstili sa tom jugoslovenskom, a suštinski antisrpskom politikom - zaključio je Šapić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike