Lajčak: U četvrtak nastavak dijaloga, nadam se prevazilaženju razlika

01.04.2024

13:51

0

Lajčak je ocenio da je prethodni sastanak 25. marta bio konstruktivan

Lajčak: U četvrtak nastavak dijaloga, nadam se prevazilaženju razlika
Copyright Tvitter printscreen

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je danas da će se u četvrtak, 4. aprila, nastaviti razgovori u Briselu u okviru dijaloga povodom odluke takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i izrazio nadu da će se prevazići "preostale razlike". 

"Dve strane vratiće se u Brisel ove nedelje i nadam se da ćemo uspeti da u četvrtak premostimo preostalu razliku", naveo je Lajčak u poruci na Fejsbuku.

Sumirajući proteklu nedelju on je ocenio da je prethodni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija 25. marta bio konstruktivan i da je zaključeno da je potreban još jedan sastanak. 

"Sve u svemu, bio je to koristan sastanak. Obe strane su imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove. Na kraju smo zaključili da će biti potreban još jedan sastanak", naveo je Lajčak. 

On je u objavi na Fejsbuku, u okviru koje je čestitao Uskrs svima koji slave po gregorijanskom kalendaru i sumirao nedelju pred uskršnji raspust kao "kratku, ali intenzivnu", podsetio da se proteklog ponedeljka sastao sa Petkovićem i Bisljimijem u Briselu kako bi nastavili razgovore o pronalaženju "izvodljivog rešenja za ljude na koje utiče odluka Centralne banke Kosova".

Lajčak je 25. marta saopštio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom tzv. CBK  o zabrani upotrebe dinara na KiM i da su razgovori pomogli da se "razjasne važni detalji". 

Petković o sastanku

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka u okviru dijaloga prošlog ponedeljka u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM i najavio da će nova runda dijaloga na tehničkom nivou biti održana 4. aprila.

On je dodao da su obe strane iznele svoje predloge rešenja od kojih je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kome nisu uložili nimalo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike