Episkop Teodosije Srbima na KiM: Ne napuštajte svetu zemlju

31.03.2024

13:12

0

Poručio je vernicima da nisu sami, da su tu i sveštenici i monasi i naše svetinje

Episkop Teodosije Srbima na KiM: Ne napuštajte svetu zemlju
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da ne napuštaju svetu srpsku zemlju, da ostanu svoji na svome, uzdajući se u svoju crkvu i istakao da nisu sami.

Episkop je ovu poruku uputio iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića, u kojoj je sa sveštenstvom služio svetu liturgiju, prenosi RTS.

Teodosije je Srbima u opštini Obilić i na Kosovu i Metohiji poručio da su kao narod Božji i pravoslavni primili veru, krsno ime, svetinje, zemlju i sve to u nasledstvo, a da je na njima da to sačuvaju i predaju svojoj deci. 

"I ona imaju pravo i na ovu zemlju i na ovu lepotu i na ove svetinje, kao što smo i mi imali pravo. Onda nećemo pogrešiti i imaćemo spokojstvo i mir Božji u duši", istakao je vladika.

Niste sami

Poručio je vernicima da nisu sami, da su tu i sveštenici i monasi i naše svetinje. 

"Tu su vaši bližnji koji ni po kakvu cenu neće da napuste ove svete prostore. Znači, niste sami, a svi smo mi sa Gospodom, koji nas nikad neće napustiti ako mi njega ne napustimo, koji od nas nikad neće okrenuti glavu ako mi ne okrenemo glavu od Gospoda i krenemo suprotnim putem. Neka bi nas Gospod prosvetlio i naučio rečju svojom da budemo njegovi verni ljudi, verne sluge, kako bi i mi ostvarili ono šta Gospod od nas očekuje", rekao je Teodosije tokom liturgije u Babinom Mostu.

Prema njegovim rečima, i kada smo u opasnosti, u neprilici, nevolji, bolesti, nemaštini, treba da se setimo Gospoda i da stremimo da budemo bliži Gospodu. 

"A možemo da mu se približimo, u vreme časnoga posta, molitvom i postom, znajući da kada smo u njegovoj blizini da ćemo dobiti isceljenje duše i tela", rekao je Teodosije.

Jedini pravi mir dolazi od Boga

Dodao je ako imamo mir Božji u sebi, onda ništa nam spolja ne može nauditi, nikakav strah nas ne može smutiti i onda nećemo praviti greške, onako kako ih često pravimo u životu.

Prema rečima Teodosija, varaju se oni koji su okrenuti samo sebi i sticanju materijalnog, misleći da time postižu zemaljsku sreću i zemaljski mir, jer jedini pravi mir i blagostanje i sreća dolaze od Gospoda i to je ono što ne prolazi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike