NATO opozicija i profesori pružili podršku Gruhonjiću, a studentima propagiraju "slobodu govora"! Gde ona prestaje, a počinje govor mržnje?

29.03.2024

15:24

0

Ovim postupkom profesori su "pljunuli u lice" svojim studentima jer na perfidan način pokušavaju da zamene teze i okrenu priču na svoju vodenicu, tačnije, na Gruhonjićevu

NATO opozicija i profesori pružili podršku Gruhonjiću, a studentima propagiraju "slobodu govora"! Gde ona prestaje, a počinje govor mržnje?
Filozofski fakultet - Copyright 24sedam

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su u četvrtak odlučili da zatraže smenu Dinka Gruhonjića koji na pomenutom fakultetu radi kao redovni profesor.

Oni su na miran način protestovali, nakon čega su zauzeli fakultet dok se njihov zahtev ne ispuni.

Cilj okupljanja i blokade fakulteta je jasan - da se ne toleriše govor mržnje, pogotovo ne ako isti dolazi iz usta i pera profesora Univerziteta u Novom Sadu.

Do blokade fakulteta došlo je zbog toga što studenti nisu dobili odgovor od Filozofskog fakulteta povodom izjava govora mržnje profesora Dinka Gruhonjića i bili su primorani da se okupe i dignu svoj glas. 

Iako odgovor nije stigao,pojedini profesori odlučili su da pruže podršku Gruhonjiću, pa su sutradan održali kontramiting

24sedam
 

Na skupu ispred Filozofskog fakulteta su primećeni i Bojan Pajtić, Marinika Tepić, Borko Stefanović, kao i Nenad Čanak, koji ni u jednom trenutku nisu osudili govor mržnje Dinka Gruhonjića, a navodno se zalažu za Srbiju bez nasilja i mržnje.

Na kraju okupljanja, profesori i opozicionari  su studentima ostavili knjige "da ih prelistaju za vikend".

Cilj je, kako su naveli, da se mladi edukuju šta je sloboda govora i mišljenja! Osim toga, za ponedeljak su najavili tribinu "o slobodi govora"...

Ovim postupkom profesori su "pljunuli u lice" svojim studentima jer na perfidan način pokušavaju da zamene teze i okrenu priču na svoju vodenicu, tačnije, na Gruhonjićevu.

Šta je sloboda govora?

Sloboda govora i govor mržnje prestavljaju dva ključna koncepta u demokratskom društvu.

Ipak, čini se zbog veoma tanke linije koja ih deli, često dolazi do zloupotrebe definicije slobode govora.

Ustav Republike Srbije garantuje slobodu govora kao jedno od osnovnih ljudskih prava, ali istovremeno propisuje ograničenja radi zaštite drugih prava i interesa.

Sloboda govora je pravo svakog pojedinca da slobodno izrazi svoje misli, ideje, stavove i uverenja. Ona podrazumeva otvorenost, različitost mišljenja i pruža osnovu za javnu debatu i demokratski dijalog.

Ipak, u Ustavu piše i da je izražavanje ideja ili stavova koji podstiču ili promovišu netrpeljivost, diskriminaciju, nasilje ili mržnju prema pojedinim grupama ili pojedincima na osnovu njihove pripadnosti određenoj grupi, kao što su rasa, vera, nacionalnost, seksualna orijentacija ili druge karakteristike govor mržnje! 

Govor mržnje nikako ne može i nije zaštićen slobodom govora jer predstavlja napad na dostojanstvo i prava drugih ljudi, te može dovesti do ugrožavanja njihove sigurnosti i integriteta.

Ustav Republike Srbije čvrsto osuđuje govor mržnje i propisuje kazne za njegovo širenje, uzimajući u obzir potrebu da se očuva mir u društvu, kao i da se osigura zaštita svih građana bez obzira na njihovu pripadnost ili identitet.

Tako sloboda govora, iako nesumnjivo predstavlja ključni princip demokratije, nosi odgovornost i ne sme biti zloupotrebljen za širenje mržnje i netrpeljivosti. 

Ko podržava Gruhonjića?

Marinika Tepić - poznata po svojim izjavama da Kosovo i Metohija nisu deo Srbije, da je u Genocidi počinjen genocid i da je postojao logor za Hrvate?

Nenad Čanak - najpoznatiji po želji da "otcepi" Vojvodinu i otvorenoj podrci svim antisrpskim snagama - nezavisnost samoproglašenog Kosova, napadi na Republiku Srpsku i podrška tzv. komitama u Crnoj Gori. Svojevremeno je učestvovao i na manifestaciji u Zagrebu pod nazivom "Srijem Hrvatskoj".

Među okupljenima su se našli i Borko Stefanović i Bojan Pajtić.

Izjave o SPC i ustaškim zločincima šire mržnju i netrpeljivost

S obzirom na to da su studentima ostavili knjige da ih izlistaju tokom vikenda, profesorima i njihovim prijateljima iz đilasove opozicije moglo bi da se preporuči da još jednom poslušaju izjave voljenog kolege.

- Lako je vama svima, ja dolazim iz Vojvodine. Mi smo jedini ostali sa Srbijom, ni krivi ni dužni - ovom rečenicom započeo je Dinku svoje izlaganje usred Dubrovnika.

Šta tačno znače ove reči, konkretno izjava da su "oni" ostali sa Srbijom? 

U Ustavu piše da Republika Srbija ima Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija. Dalje piše i da se iste mogu ukidati po postupku predviđenom za promenu Ustava.

Kao što prozapadna opozicija konstantno ističe da je lažna država Kosovo nezavina država, tako i Gruhonjić ne kaže da je iz Srbije, već eksplicitno iz Vojvodine.

24sedam
 

"Napravili su neku crkvu koja je tako, monumentalno odvratna, ali neka grade, to jednog dana mogu biti dobri pabovi, može se napraviti dobra za*ebancija " - ovom izjavom Dinko Gruhonjić direktno je udario na Srpsku pravoslavnu crkvu.

I vrhunac "ludila" dostignut je u Dubrovniku prošle godine kada je Gruhonjić izgovorio da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojem je stradalo na stotine hiljada Srba!

Pošto se o zločinima nad Srbima u ustaškoj NDH ćuti i isti se ignorišu u krugovima ovih lažnih intelektualaca, a uporno se tvrdi da je Srebrenica genocid, kao i da su zapravo postojali logori za hrvate, ne čudi što se i u ovom slučaju menjaju teze.

Tako se studentima u slušaonicama i amfiteatrima decenijama verovatno i govori ona "istina" u koju veruju "intelektualci" i opozicionari koji svakodnevno sami sebe demantuju na najprostijem nivou.

Dovoljno je reći - nasiljem se bore protiv "nasilja", a usput podstiču duboke podele u društvu skandaloznim izjavama da su Srbi krivi za sve, 

Na njihovu žalost, čini se da se pokazalo da su učenici ipak nadmašili profesore, barem u domenu shvatanja termina "govor mržnje" protiv čega su i ustali da se bore.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike