Skandal: Profesor agresivac brani fašističke ideje!

28.03.2024

16:29

0

Ovim postupkom pokazao je da brani fašističke ideje koje je na jednoj tribini iznosio i Dinko Gruhonjić, a zbog čijeg govora je danas i organizovan protest

Skandal: Profesor agresivac brani fašističke ideje!
Copyright Printscreen

Profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Željko Marković danas je svojim ponašanjem dokazao da nije nikakav pedagog, već da je potpuni agresivac.

Studenti ovog fakulteta organizovali su protest sa ciljem da se stane na put govoru mržnje, diskriminaciji i obrazovnoj destrukciji, a povodom opskurnih izjava vanrednog profesora Dinka Gruhonjića.

Iako protest ima za cilj sve što smo naveli, ipak je imao još jedan doprinos - iznedrio je još jednog profesora koji, pored toga što je agresivac, brani fašističke ideje.

Profesor agresivac Željko Marković, sa odseka za srpski jezik i lingvistiku, fizički je nasrnuo na više studenata. Studenti ovog, ali i ostalih fakulteta umesto da dobiju podršku od svojih profesora, dobiju batine?!

Najmanje što se očekuje od svih profesora jeste da podrže studente u odluci da se stane na put govoru mržnje. Posebno bi se to podrazumevalo od jednog profestora koji predaje srpski jezik i lingvistiku. Međutim, profesor Marković je ovim postupkom pokazao da brani fašističke ideje koje je na jednoj tribini iznosio i Dinko Gruhonjić, a zbog čijeg govora je danas i organizovan protest.

Gruhonjić je na toj tribini istakao da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojem je stradalo na stotine hiljada Srba.

Dakle, isto kao i Gruhonjić, Marković činom fizičkog napada na studenta jasno stavlja do znanja da podržava fašističke ideje i veliča ustaše koje su krive za smrt na stotine hiljada Srba.

Studenti Univerziteta u Novom Sadu blokirali su u podne Filozofski fakultet, a kao svoj zahtev navode sankcionisanje profesora Dinka Gruhonjića. Blokadi je prethodila mirna šetnja od fontane, ispred studentskog doma “Slobodan Bajić”, pa do Filozofskog fakulteta, uz povike “Dinko, odlazi!”

Kako je naveo Damjan Vakanjac, student prorektor, ovo je nezapamćena situacija na ovom univerzitetu te da je vreme da se situacija menja i dotakao se i izjava profesora Gruhonjića oko izgradnje crkava, kao i one s konferencije u Dubrovniku.

- Vi morate da odgovarate za govor mržnje. Niko ne poziva na vaš linč, vaše porodice, to najstrožije osuđujemo i ovim mirnim skupom to i pokazujemo. Ali, ne možete da predajete na Filozofskom fakultetu, na Novosadskom univerzitetu, sa takvim stavovima. Zamislite da se kaže nešto slično u Nemačkoj, Izraelu, Americi, bilo kojoj zemlji Evrope ili sveta. Jedino se kod nas glumi žrtva, negde bi bile sankcije. Ovo je pitanje svih nas. Nećemo dozvoliti da se ovo okarakteriše kao sloboda govora, najoštrije osuđujemo pokušaj spinovanja i pravljenja žrtve od sebe. Mi ovde izražavamo naše nezadovoljstvo mirnim putem

Sudeći po ponašanju profesora Markovića, studenti Univerziteta u Novom Sadu, osim govora mržnje profesora Gruhonjića, sada imaju još jednog profesora agresivca koji umesto da štiti svoje studente, fizički se razračunava jer mu očigledno nije po volji ukidanje govora mržnje dragog mu kolege Gruhonjića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike