Žuti kartel i dalje radi punom parom: Dok je pripremana akcija hapšenja, Slobodan Homen dobio dojavu iz MUP-a da pobegne iz zemlje!

25.03.2024

16:36

0

Homen dobio dojavu iz MUP-a da je krađa identifikovana i da izjave ostalih učesnika u krađi upućuju na njega

Žuti kartel i dalje radi punom parom: Dok je pripremana akcija hapšenja, Slobodan Homen dobio dojavu iz MUP-a da pobegne iz zemlje!
Slobodan Homen - Copyright Printscreen/Tanjug

Slobodan Homen, bivši državni sekretar Ministarstva pravde i advokat, osumnjičen je da je sa saučesnicima u periodu od maja 2010. pa do kraja 2018. godine, iz Palate "Srbija" ukrao 43.000 komada državnog ordenja izuzetno velike vrednosti. Za njim je trenutno raspisana poternica, a kako Informer ekskluzivno saznaje, ovo nije prvi put da se ovaj slučaj istraživao.

Treće javno tužilaštvo već je ranije radilo na istrazi ukradenog ordenja iz Palate "Srbija". Tada je Homen dobio dojavu iz MUP-a da je krađa identifikovana i da izjave ostalih učesnika u krađi upućuju na njega, te pokušava na sve načine da dođe do državljanstva neke od zemalja Evropske unije. Uspeva da dobije italijansko državljanstvo. 

Nakon detaljnog rada Ministarstva unutrašnjih poslova predmet je stavljen u fioku, a Homen, nakon potvrde iz MUP-a da se više ne radi na slučaju, vraća se u Srbiju. 

Na predmetu ukradenog ordenja ponovo je počelo da se radi u martu ove godine, nakon urgencije Predsedništva Srbije i neposredno pred zastarevanje predmeta. Sumnja se da je i sad neko dojavio Homenu da ode iz zemlje, dok je tužilaštvo pripremalo akciju hapšenja. 

Podsetimo, u akciji hapšenja Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala slobode je lišeno osam osoba, zbog sumnje da su zajedno sa još dve osobe, za kojima je naloženo raspisivanje poternice, iz Palate "Srbija" ukrali 43.000 komada državnog ordenja izuzetno velike vrednosti.

Uhapšeni su J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica S.H. (52) i S.B. (46) tužilaštvo podnelo predlog za raspisivanje poternice, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Jedan od osumnjičenih za kojeg je tužilaštvo predložilo raspisivanje poternice je Slobodan Homen, bivši državni sekretar Ministarstva pravde i advokat.  

Tanjug
 

Prema navodima krivične prijave, za sada 10 lica je u saizvršilaštvu iz kancelarije za ordenje, koja se nalazi u desnom krilu SIV-a izvršilo tešku krađu državne imovine i to 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrednosti

Osumnjičeni su saslušani, svi su izneli odbrane, nakon čega je Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog da se prema četiri lica odredi pritvor, prema dva lica raspiše poternica i odredi pritvor, jer nisu dostupni državnim organima, a prema tri osobe mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nastavlja sa Upravom kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala dalji rad na rasvetljavanju svih detalja predmetnog događaja i rad na utvrđivanju identiteta svih lica koja su učestvovala u ovoj teškoj krađi državne imovine, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike