Brnabić iz Ženeve: Važno podsećati na NATO agresiju jer takve stvari ne smeju da se ponove

24.03.2024

17:54

0

Podsetila je da je 2008, devet godina nakon NATO agresije, usledilo i jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Prištine

Brnabić iz Ženeve: Važno podsećati na NATO agresiju jer takve stvari ne smeju da se ponove
Copyright RTS

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je u Ženevi da NATO agresija na Jugoslaviju predstavlja brutalno kršenje međunarodnog javnog prava i međunarodnog pravnog poretka.

Brnabić je istakla da je izuzetno važno da se na 148. Skupštini Interparlamentarne unije, kojoj se ranije danas obratila, ukaže da na današnji dan obeležavamo 25. godišnjicu NATO agresije i "podsetimo da se kršenje međunarodnog prava nije tu zaustavilo".

- Iako je to bilo najbrutalnije pokazivanje jačine svih onih zemalja koje su grupisane u NATO-u, da bombarduju bez ikakve odluke ili saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jednu suverenu, međunarodno priznatu zemlju, članicu Ujedinjenih nacija koja ni nogom nije kročila na teritoriju neke druge zemlje, to se nije zaustavilo i završilo - rekla je Brnabićeva.

RTS
 

Podsetila je da je 2008, devet godina nakon NATO agresije, usledilo i jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Prištine.

- Veliki broj zemalja je jedva dočekao da ponovo prekrše međunarodno pravo i to opet na izuzetno otvoren, direktan, brutalan način priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti i time se otvorila, kao što sam rekla u obraćanju pred Interparlamentarnom unijom, Pandorina kutija, a posledice toga se vide i danas na evropskom kontinentu, ali i širom sveta - istakla je ona.

Dodaje da, ukoliko se ne poštuje Međunarodno javno pravo, kao i njegov fundamentalni princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih zemalja, uvek će dolaziti do nestabilnosti u svetu.

- I bićemo sve dalje i dalje od principa mira, dijaloga i razumevanja, onda se plašim da svet srlja u jednu situaciju u kojoj zaista ne postoji nikakva predvidivost, nikakvi principi i uvek će se samo i isključivo poštovati pravo jačega, a kad postoji samo pravo jačega ili ono ko ima manje da izgubi i može više da rizikuje, onda je to ludilo koje ja mislim da niko od nas ne želi da ostavlja generacijama koje dolaze za nama - rekla je predsednica Parlamenta.

Prema njenim rečima izuzetno je važno podsećati na NATO agresiju i o tome govoriti jer, kako ističe, takve stvari nikada više ne smeju da se ponove.

Značajni bilateralni susreti

Predsednica Narodne Skupštine Srbije nakon izlaganja na 148. Skupštini Interparlamentarne unije sastala se sa predsednicom te organizacije i parlamenta Tanzanije Tulijom Akson, a taj susret ocenila je kao izuzetno dobar.

- Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji između Srbije i Tanzanije, koja je sve važnija, kao što je i sve važnije naše prisustvo na afričkom kontinentu, a to je nešto što ću predati naravno i novoj vladi Republike Srbije čim bude formirana - istakla je Brnabić.

Kaže da je saradnja sa zemljama Afričkom kontinetnta izuzetno važna za srpsku privredu i da se na tom polju mnogo toga može uraditi.

U nastavku dana Brnabić očekuju i drugi bilateralni susreti sa Belgijiskim i Irskim kolegama što je, kako ističe, veoma značajno.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike