Moćna Evropa i međunarodno pravo umrli su na teritoriji Srbije i Crne Gore: Godišnjica NATO agresije obeležena na KiM

24.03.2024

12:49

0

Vence su u znak sećanja na žrtve položili građani, predstavnici lokalne samouprave, kao i Kancelarije za KiM

Moćna Evropa i međunarodno pravo umrli su na teritoriji Srbije i Crne Gore: Godišnjica NATO agresije obeležena na KiM
Copyright Tanjug printscreen

U gotovo svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji danas su položeni venci u znak sećanja na sve nevino postradale tokom NATO agresije.

Parastosom i polaganjem venaca, pred spomen krst u dvorištu Doma kulture u Gračanici danas je obeležena 25. godišnjica od početka NATO agresije. Vence su u znak sećanja na žrtve položili građani, predstavnici lokalne samouprave, kao i  Kancelarije za KiM.

Tanjug printscreen
 

 

Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju okupljenima se obratila, šef biroa Kancelarije u Gračanici Malinka Mitrović koja je izjavila da 17. i 24. mart definitivno predstavljaju dva najtragičnija datuma moderne srpske istorije.

"Zato danas ovde svedočimo 25 godina bola, tuge i stradanja. Za bezdušne trgovce smrću bili smo dobra prilika za bogaćenje. Postali smo cifra i kolateralna šteta. I sam Bog je plakao te noći kada je zlokobna sirena objavila da naše nebo više nije slobodno. Nisu birali ciljeve, gađali su decu, žene, starce, obolele, trudnice" , rekla je ona.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić je naglasila da su moćna Evropa i međunarodno pravo umrli na teritoriji Srbije i Crne Gore samim početkom bombardovanja.

Tanjug printscreen
 

 

"Tada je umrla i vera u istinu. Tada su raskinuti i stari savezi. Tada se 19 najjačih obrušilo silovito na jedan mali narod, dok je gotovo celi svet ćutao. Malo je bilo i onih koji su nas verbalno podržavali i nikada u istoriji svoga postojanja nismo bili tako sami kao te 1999. godine", rekla je Brankica Kostić.

Godišnjica je obeležena i u Kosovskoj Mitrovici polaganjem venaca kod spomenika na Trgu braće Milić. Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac podsetio je da je tačno pre 25 godina, 19 najjačih zemalja, predvođenih NATO savezom, počelo bombardovanje, a da je u toj agresiji, izvršeno preko 2.300 napada, bačeno 22.000 tona eksploziva i 37.000 kasetnih bombi koje su ubijale i civile.

TANJUG/STR
 

 

"NATO savez nije birao samo vojne ciljeve - uništeni su privreda i infrastruktura Srbije, ali, nažalost, i škole i bolnice i civilni objekti", rekao je Zaporožac. 

On je dodao da je poginulo 1.100 vojnika i policajaca, kao i više od 2.500 civila, među kojima je bilo 89 dece.

"Mi smo ovde da kažemo da pamtimo, da ne zaboravljamo. Hrišćanski i srpski je da praštamo, ali našem narodu je jako teško da oprosti Milicu Rakić, Marka Simića i svu decu koja su nastradala u NATO agresiji, kao i braću Milić koja su takođe nastradala i koja su žrtva te agresije", poručio je Zaporožac.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike